Nouă pentru bihoreni
Bihorenii bolnavi de Parkinson care epuizează toate căile de tratament oral nu mai trebuie să plece în Timişoara ca să continue tratamentul. Săptămâna trecută, la Spitalul Judeţean din Oradea s-a făcut pentru prima oară o gastrostromă percutană endoscopică, procedură ce permite medicului să administreze medicaţia direct în intestin.
"Procedura constă în fixarea unor instrumente sub formă de tubulatură de la exterior prin intermediul stomacului până la nivelul intestinului. Această metodă se poate practica atât chirurgical, cât şi endoscopic, dar bineînţeles că endoscopic este mult mai ieftin şi mult mai uşor de suportat", a precizat dr. Ciprian Brisc (foto). Joia trecută, medicii orădeni au efectuat două astfel de intervenţii, iar marţi pacienţii au fost deja externaţi. Această operaţie se practică în câteva clinici din ţară, iar pentru a beneficia de ea, până acum pacienţii bihoreni trebuiau să meargă la Timişoara.
Doctorul Brisc a precizat că procedura poate fi aplicată nu doar pacienţilor cu Parkinson, ci tuturor celor care nu se mai pot alimenta pe cale naturală.
"Spital de elită"
Pe de altă parte, medicii orădeni au mai anunţat un tratament aplicat la Judeţean de care sunt mândri. "Am reuşit să intrăm în programul naţional de tratament trombolitic în accident vascular cerebral acut", a explicat medicul Monica Sabău (foto), precizând că din programul pilot fac parte 7 clinici din 5 oraşe din România.
De anul trecut până în prezent, la Spitalul Judeţean au fost 50 de pacienţi cu AVC trataţi astfel şi, potrivit doctoriţei Sabău, rezultatele sunt impresionante. "Pacientul cu deficit motor, deficit neurologic important, îşi revine sub ochii tăi", a explicat şeful secţiei Neurologie.
Introducerea Judeţeanului în rândul celor 5 din ţară care aplică tratamentul trombolitic e o mândrie pentru medicii orădeni. "Spitalul Judeţean este considerat un spital de elită", a spus Gheorghe Carp, precizând şi că, deşi marile centre medicale din România nu recunosc, prima tromboliză s-a făcut la Oradea.