Tratamentul anticoagulant are ca scop evitarea formării cheagurilor de sânge. Utilizarea acestuia poate fi periculoasă în caz de supradozaj, existând riscul de hemoragie, uneori fatală. Din această cauză tratamentul anticoagulant trebuie supravegheat de către medic.

ATENŢIE!

Anticoagulantele, denumite şi fluidifiante sanguine, împiedică formarea cheagurilor la nivelul vaselor sanguine (tromboza) cu scopul de a preveni obstruarea (înfundarea) vaselor, de exemplu la nivelul creierului - embolia cerebrală, al plămânilor - embolia pulmonară sau al inimii - prevenirea infarctului miocardic la persoanele care prezintă tulburări de ritm cardiac, ce pot favoriza formarea de cheaguri, sau  la persoanele care prezintă valve cardiace artificiale.

De asemenea, anticoagulantele sunt prescrise persoanelor imobilizate temporar, ca de exemplu în fracturile operate, ştiindu-se faptul că imobilizarea prelungită poate produce tromboză prin stază  sanguină.

REŢINEŢI!

Procesul de coagulare constă în transformarea unei substanţe lichide într-o substanţă mai mult sau mai puţin solidă. La nivel sanguin, coagularea este realizată printr-un mecanism complex denumit hemostază, în care sunt implicaţi mai mulţi factori sanguini. Alterarea procesului de coagulare se manifestă prin hemoragie, adică sângerare, sau prin tromboză.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!