Cele mai frecvente anticoagulante orale sunt anti-vitaminele K (AVK). Acestea blochează parțial activitatea vitaminei K, indispensabilă în procesul de coagulare a sângelui. AVK sunt utilizate în tratamentul și prevenția accidentelor trombo-embolice, fiind utilizate pentru lungi perioade de timp, de multe ori pentru toată viața.

REȚINEȚI!

Medicamentele AVK actuale sunt: warfarina, acenocumarolul și fluindiona. Efectele lor apar după câteva zile de tratament și persistă mai multe zile după oprirea tratamentului.

AVK sunt contraindicate în alergiile la anticoagulante în general, în insuficiența hepatică și cea renală gravă și nu se asociază cu aspirina în doze mari și cu fenilbutazonă, din cauza riscului mare de hemoragii.

Nu se administrează la gravide și lăuze. De asemenea există interacțiuni cu unele alimente bogate în vitamina K, de exemplu broccoli, morcov, varză, varza murată, conopida, spanacul, roșiile, salata verde, soia, năut, ceai verde, ficatul și măruntaiele etc., dar și alcoolul în exces. Despre noile anticoagulante orale în episodul următor.

ATENȚIE!

Tratamentul cu AVK este recomandat, aplicat și controlat de către medic, eficacitatea tratamentului fiind determinată de o analiză medicală numită INR (International Normalized Ratio), bazată pe calculul rezultatelor timpului de protrombină, adică timpul de coagulare a sângelui (în mod normal între 10 și 14 secunde).

Valorile normale ale INR sunt în general între 2 și 3 pentru bolnavii cu fibrilație atrială sau embolie cu diverse localizări și până la 3,5 la cei cu implant de valve cardiace. Testul trebuie făcut periodic, de obicei la intervale de 3-4 săptămâni și dacă e posibil la același laborator.

Un test INR prea mic (coagulare prea rapidă) poate fi provocat de un consum mare de alimente care conțin vitamina K, de medicamente care conțin estrogeni (anticoncepționalele) sau un tratament cu AVK subdozat.

În acest caz, riscul de tromboză este crescut. Un test prea mare (coagulare prea lentă) poate fi cauzat de medicația anticoagulantă în exces, de unele afecțiuni hepatice sau de carență a vitaminei K. La persoanele sănătoase și la cele care nu iau AVK, valorile INR sunt între 0,9 și 1,1.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!