Inaugurată în 2016, dar fără a fi pusă în funcțiune până acum, stația de tratare mecano-biologică (TMB) a deșeurilor bihorenilor ar putea începe să își demonstreze rostul.

Firma din Argeș care a câștigat administrarea ei, Girexim Universal SA, a solicitat eliberarea unei autorizații de mediu pentru funcționare, ocazie cu care Agenția pentru Protecția Mediului Bihor a anunțat organizarea unei dezbateri publice, la care cetățenii vor putea să-și dea cu părerea despre instalație.

Potrivit anunțului postat pe site-ul APM Bihor, dezbaterea publică va avea loc pe 10 februarie, de la ora 14, în sala Emil Racoviță, de la mansarda sediului instituției aflate pe Bulevardul Dacia nr. 25/A.

Bihorenii care au un punct de vedere în privința stației TMB îl pot transmite în scris până în ziua premergătoare întâlnirii, adică 9 februarie, la adresa de e-mail office@apmbh.anpm.ro.

La ce folosește stația TMB

Cuprinsă în sistemul de management integrat al deșeurilor din Bihor (SMID), stația TMB are scopul de a reduce cantitatea de deșeuri menajere care ajung pe haldă, adică nu sunt reciclate sau valorificate într-o altă formă.

Instalația achiziționată pe bani europeni și montată de Consiliul Județean Bihor pe un teren din Episcopia, în vecinătatea depozitului județean de deșeuri administrat de firma Eco Bihor va prelua anual 60.000 tone de deșeuri reziduale (aruncate de orădeni sau bihoreni în pubelele de culoare neagră). Gunoaiele vor fi sortate, pentru a se scoate din ele resturile care pot fi reciclate, iar apoi deshidratate și maturate, până când se transformă într-un fel de compost industrial.

Conform raportului depus de Girexim Universal la APM Bihor, odată cu solicitarea de a se elibera autorizația de funcționare, din 60.000 tone de deșeuri vor rezulta anual circa 25.500 tone de produs final (fracție umedă), ceea ce înseamnă o reducere de 60%, compusă din deșeurile uscate (reciclabile), cele de metal și apa evaporată.

Așadar, stația TMB ar putea reduce semnificativ poluarea generată de halda de deșeuri. Cu cât ajung mai puține gunoaie la groapă, cu atât „muntele” crește mai încet...

Război pe gunoaie

Chiar dacă nu a funcționat până acum nici măcar o zi, stația TMB este prilej de bătăi de cap pentru ADI Ecolect, asociația care gestionează salubritatea din Bihor.

Așa cum BIHOREANUL a scris, contractarea unui administrator pentru această instalație s-a dovedit complicată, abia a treia licitație finalizându-se cu un câștigător. Cu toate acestea, rezultatul final este contestat de firmele Eco Bihor și AVE, a căror asociere a concurat pentru administrarea TMB și a făcut inclusiv un denunț la DNA Oradea, acuzând Girexim Universal a câștigat „murdar”!

Concret, cele două firme membre în grupul maghiar Keviep au reclamat că firma argeșeană a prezentat informații false privind experiența ei în domeniu și a promis rezultate care, în parametrii actuali ai instalației TMB Oradea, nu pot fi atinse. Rămâne de văzut ce vor crede despre acest subiect specialiștii de mediu ai APM Bihor...

Citește raportul depus de Girexim Universal la APM Bihor:

 

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!