Tratamentul medicamentos al ulcerului duodenal are 4 obiective majore: ameliorarea durerii, accelerarea procesului de vindecare al leziunii ulceroase, prevenirea recăderilor şi a complicaţiilor. Eficienţa multiplelor tratamente efectuate, mai vechi şi actuale, este discutabilă, având în vedere tendinţa la vindecare spontană a bolii, caracteristică a evoluţiei naturale a acesteia.

Există mai multe grupe de medicamente utilizate în tratamentul ulcerului duodenal. O primă grupă este reprezentată de antiacide, care au fost recunoscute timp de decenii ca tratament de bază (însă doar recent, prin studii endoscopice, s-a putut demonstra eficacitatea lor). Deşi nu există încă un antiacid ideal, fără efecte secundare, se utilizează amestecurile de hidroxid de aluminiu şi de magneziu, carbonatul de calciu şi, cu precauţiile de rigoare, bicarbonatul de sodiu. Important este ca antiacidele să se administreze la 1-3 ore după mese.

Celelalte grupe sunt reprezentate de preparate care inhibă secreţia acidă prin diferite mecanisme: cimetidina, ranitidina, famotidina, o grupă de medicamente cu efecte bune; anticolinergicele (gastrozepin) care sunt utilizate din ce în ce mai rar în ulcerul duodenal; protectoarele mucoasei gastrice (sucralfatul şi preparatele de bismut coloidal, ultimele cu eficienţă şi pe Helicobacter pylori); omeprazolul, pantoprazolul, esomeprazolul, cu eficienţă  ridicată, sunt cele mai utilizate.

Toate aceste preparate au diverse efecte secundare, de aceea este necesară recomandarea medicului. Tratamentul dietetic s-a dovedit a fi cu rezultate modeste sau chiar absente, dar este recomandabilă evitarea cafelei (chiar şi a celei fără cofeină) şi a băuturilor care conţin cofeină, a alcoolului şi a alimentelor care creează disconfort abdominal (balonări, greţuri, aciditate). Despre ulcerul gastric, în numărul viitor.

Atenţie!

Tratamentul chirurgical se aplică bolnavilor cu recăderi frecvente, celor care nu răspund favorabil la tratamentul medicamentos şi celor cu complicaţii majore. Există procedee specifice cu rezultate foarte bune, care trebuie însă efectuate de specialişti consacraţi. Complicaţiile care pot apărea sunt hemoragia, la 15% din cazuri (care de obicei se poate trata medicamentos), perforaţia, la  circa 6% din cazuri, obstrucţia evacuării gastrice, la 2-4% şi absenţa răspunsului favorabil la tratamentul medical.

Reţineţi!

Alegerea medicamentaţiei este sarcina medicului. Diferitele clase de medicamente antiulceroase au eficienţă asemănătoare. Majoritatea cazurilor de ulcer duodenal se vindecă  în 4-6 săptămâni cu oricare din grupele de medicamente menţionate. În cazurile cu recăderi frecvente se recomandă ca tratamentul să se administreze 1 an. Eliminarea fumatului favorizează vindecarea bolii.