Manelele fac casă bună cu afacerile. O demonstrează cunoscutul interpret Gabi de la Oradea, care şi-a investit în noul restaurant "Trattoria di Toscana" banii obţinuţi din cântări.

A luat toate ideile de "afară", de prin turneele făcute în Italia şi Spania, şi le-a oferit orădenilor un restaurant deosebit, în care mâncarea e pregătită chiar în faţa clienţilor. Abia deschis de două săptămâni, localul în care, culmea, nu se ascultă manele, a reuşit să adune clienţi faimoşi, precum Daniela Gyorfi sau Miron Cozma.

Mâncare "live" de la Gabi

02 interior_1.jpgDupă mai bine de opt luni de pregătiri, Gabi de la Oradea a reuşit să-şi vadă inaugurat restaurantul la care visa de atâta vreme. "Trattoria di Toscana", numit aşa datorită fascinaţiei pe care orădeanul o are pentru regiunea din Italia, şi-a deschis porţile în 21 noiembrie, chiar dacă fără vreo inaugurare specială. "Am investit tot în restaurant, aşa că n-am putut să fac o deschidere cum mi-aş fi dorit", zice artistul care se codeşte să spună cât l-a costat investiţia.

Pentru amenajarea restaurantului au fost angajaţi specialişti în fiecare domeniu. Astfel, designul interior a fost făcut de un "artist", cum îi spune Gabi, iar munca propriu-zisă de meseriaşi români care au lucrat în străinătate, localul fiind decorat cu piatră de calcar, lemn şi fier forjat. Pe faţadă stă gravat proverbul latinesc "Cibi condimentum est fames", adică "Foamea este condiment pentru orice mâncare", ales chiar de cântăreţ. Sau, altfel spus, foamea e cel mai bun bucătar.

02 bucatar.jpg"Am vrut să ofer ceva ce nu mai există în oraş", zice Gabi. De aceea, a făcut singurul restaurant din Oradea unde mâncarea e preparată pe grill chiar în faţa clientului, "live", cum zice patronul. Mâncărurile sunt gătite şi servite tot de profesionişti: bucătarul-şef Mircea Ştefan (foto) a lucrat la hotelurile Intercontinental şi Lido din Bucureşti, iar ospătarii au fost "furaţi" de la restaurante cu pretenţii din oraş.

Manelist fără manele

La Trattoria di Toscana, cele peste 30 de preparate de carne grill, servite impecabil, sunt făcute, după cum zic gazdele, din produse naturale, fără conservanţi, iar pâinea e coaptă pe vatră. "Încercăm să ne întoarcem la mâncăruri cât mai naturale, cât mai simplu gătite", povesteşte bucătarul-şef. Cât despre preţuri, Gabi le consideră decente, mergând de la 16 la 30 de lei. Un preparat mai exclusivist este costiţa de vită "Fiorentina", o specialitate argentiniană. Cum tot ce e rar este şi scump, clienţii scot 73 de lei pentru o porţie.

Ambianţa este asigurată de muzică veche, aleasă chiar de proprietar. Pentru ora cinei, cântăreţul a achiziţionat CD-ul cu cele mai difuzate 100 de melodii ale Radiodifuziunii de 80 de ani încoace. Printre acestea se află şi cele ale lui Gheorghe Gheorghiu şi Ilie Micolov, preferatele lui Gabi. Evergreen-uri internaţionale se ascultă după-masă, dar, surprinzător, manele deloc! Cântăreţul spune că într-un asemenea restaurant nu există cerere pentru manele, aşa că preferă muzica veche. "Dacă se face un chef privat, atunci, desigur, clienţii pot asculta ce vor", completează manelistul.

Invitaţi "de valoare"

Cu sau fără manele, mai toţi colegii de breaslă ai lui Gabi au promis că-i vor trece pragul. Daniela Gyorfi, cântăreaţa cu care orădeanul a colaborat la mai multe albume, a fost şi unul dintre primii clienţi ai restaurantului. "A auzit că am deschis şi m-a onorat cu prezenţa ei aici", spune cântăreţul. Recent, însuşi "Luceafărul huilei", Miron Cozma, a venit să mănânce la localul manelistului orădean. "Din prima seară restaurantul a fost plin. Am avut curaj să încep o afacere pe timp de criză, pentru că ştiam că ofer ceva nemaiîntâlnit în oraş", se laudă Gabi de la Oradea. Aşa că, la anul, vrea să-şi extindă investiţia, adăugându-i o cramă şi o terasă.

Şi pentru că prima dragoste nu se uită niciodată, acum, că şi-a pus afacerea pe picioare, plănuieşte să înregistreze un nou album de manele. Evident, pentru melodiile şefului se va face o excepţie. Vor putea fi ascultate şi în "Trattoria di Toscana"...


BĂIAT CU RENUME
Manele şi lacrimi

Gabi Ilea, cunoscut cu numele de scenă Gabi de la Oradea, este un manelist cu experienţă. El a colaborat cu interpreţi cunoscuţi ai acestui gen, precum Adi de la Vâlcea sau Adrian Copilu' Minune.

Una dintre piesele care l-au făcut celebru este "Fă-mă, Doamne, o lacrimă", cântată împreună cu Daniela Gyorfi. Pentru această piesă, orădeanul a fost acuzat de plagiat de către Marian Nistor, fostul component al trupei Savoy.