Ideea conectării caselor de marcat la serverele Autorităţii Naţionale de Administrare Fiscală pentru reducerea evaziunii fiscale şi creşterea încasărilor din TVA este veche de un deceniu.

"Discuţiile au început prin 2009, primele măsuri s-au luat în 2014, la presiunea Uniunii Europene, în 2016 au fost alese modelele caselor de marcat fiscale, în 2018 a început comercializarea acestora, iar acum, până în noiembrie 2021, vor trebui să fie toate racordate la serverele ANAF", spune patronul companiei Fiscal Online, Mihai Oaie. Iar agenţii economici care nu se conformează riscă amendă între 8.000 şi 10.000 lei!

Cu termen limită...

Casele de marcat fiscale au devenit obligatorii din 2019 şi pot fi racordate la serverele ANAF începând din 31 martie 2021. Măsura, menită reducă evaziunea fiscală şi să crească veniturile la buget printr-o mai bună încasare a TVA, trebuie implementată înainte de sfârşitul anului. Potrivit Ordinului Preşedintelui ANAF 435/2021, marii contribuabili au termen pentru conectarea caselor de marcat la serverele Fiscului până la 30 iunie, iar firmele mici şi mijlocii, mult mai numeroase, până la 30 noiembrie.

patronul companiei Fiscal Online, Mihai OaieTimpul este scurt. "Potrivit ANAF, la nivel naţional, până săptămâna trecută au fost conectate la sistem doar 16.000 de case de marcat dintre cele 50.000 aflate la marii contribuabili", spune patronul companiei Fiscal Online, Mihai Oaie (foto). La fel, din cele circa 500.000 de case de marcat ale contribuabililor mici şi mijlocii, mai puţin de 10.000 erau săptămâna trecută legate online. "Recomandarea noastră este ca firmele să nu amâne conectarea la serverele ANAF, pentru a nu intra în criză de timp şi a ajunge în situaţia să fie amendate pentru depăşirea termenelor limită", spune antreprenorul.

Marea racordare

Specializată în comercializarea şi întreţinerea echipamentelor fiscale şi nefiscale, compania orădeană Fiscal Online a pornit în anul 2016, din spaţiul virtual, cu magazinul fiscalonline.ro, care oferă de la case de marcat până la sisteme complete pentru magazine, chioşcuri sau localuri, precum şi servicii de finanţare.

În mai puţin de 5 ani, compania a ajuns pe locul 2 în topul firmelor de profil din Bihor, având o cotă de piaţă de circa 35% şi consolidându-şi poziţia în 2019 prin preluarea firmei Minim Service, înfiinţată în 1992, cea mai experimentată în domeniu din Bihor. Cu sediul central în strada Independenţei 11, Fiscal Online are în prezent 13 angajaţi, din care unul în Ştei, prin care asigură conectarea caselor de marcat la serverele ANAF.

Până săptămâna trecută, aceştia au legat în reţea casele de marcat ale unor companii mari, precum Transilvania General Import Export şi SCT Felix, ori ale unor instituţii de amploare naţională, dar şi unele firme mici şi mijlocii. "După experienţa din 2018, când toată lumea s-a înghesuit în ultima clipă să îşi cumpere casă de marcat fiscală, acum au început să vină şi firmele mici. De asemenea, multe companii nou înfiinţate aleg să îşi conecteze casa de marcat la serverul ANAF încă de la achiziţionare, fără să mai aştepte termenul limită", explică specialistul.

Într-un fel, este de înţeles. Racordarea în reţea face posibilă transmiterea automată a informaţiilor între casa de marcat şi serverul ANAF şi scuteşte contabilul firmei de exportarea datelor din aceasta pe stick, completarea formulatului A4200 şi depunerea lui până la data de 25 a fiecărei luni. Deci uşurează munca...

În condiţii de siguranţă!

Angajaţii Fiscal Online au făcut deja pregătirile pentru racordarea tuturor caselor de marcat la serverele ANAF în timp util. "Ca să nu apară niciun fel de probleme, avem deja pregătite update-urile de soft pentru toate cele 7.000 de case de marcat pe care le întreţinem", zice Mihai Oaie.

Tot din raţiuni de siguranţă, specialiştii recomandă ca racordarea să se facă în atelierul firmei şi nu la sediul clientului. "Este mult mai sigur. Aici avem o sursă independentă de energie electrică şi nu există riscul ca, în cazul în care cade curentul, să se distrugă placa de bază", explică administratorul.

Durata procesului depinde de tipul casei de marcat. Conectarea durează între o oră şi jumătate - două, în funcţie de complexitatea casei de marcat. Un tehnician priceput poate racorda la serverele ANAF cam 8 case de marcat pe zi. Procesul nu are cum fi urgentat. Ceea ce este bine de ştiut pentru cei care sunt tentaţi să lase racordarea pe ultima zi...

(advertorial)