Poliţiştii Brigăzii de Combatere a Criminalităţi Organizate Oradea - Serviciul de Combatere a Finanţării Terorismului şi Spălării Banilor împreună cu procurorii D.I.I.C.O.T. - Oradea, cu sprijinul SRI - Bihor au finalizat cercetările în cazul a şase persoane cu vârste cuprinse între 27 şi 46 de ani, pentru iniţierea, constituirea şi aderarea la un grup infracţional specializat în contrabandă cu ţigări.

Potrivit unui comunicat transmis joi de Poliţia Bihor, din grupare făcerau parte trei bihoreni, cu vârste de 36 de ani, 32 de ani şi 27 de ani, dar şi trei cetăţeni maghiari, de 38, 34 respectiv 46 de ani.

Liderul grupării era bihoreanul de 36 de ani, având iniţialele M.I, care, în perioada august 2010 - ianuarie 2011 a coordonat întreaga activitate. "Bihoreanul este acuzat că a conceput, finanţat şi pus în aplicare, prin intermediul celorlalţi membri ai grupării, activităţile legate de achiziţionarea ţigărilor de contrabandă, depozitarea şi transportul acestora din Ungaria, precum şi preluarea şi distribuirea ţigărilor în România. După achiziţionarea ţigărilor de la magazine de tip duty - free situate pe graniţa de vest a României şi din Ungaria, acestea erau păstrate în trei depozite clandestine pe raza judeţului Bihor", se arată în comunicat.

În România, ţigările erau comercializate fie direct, către alte persoane fizice, fie în pieţele din Oradea. Rolul cetăţenilor maghiari era acela de a procura ţigări netimbrate în ţările din spaţiul Uniunii Europene şi de a le introduce ilegal în România. "Astfel, la fiecare intrare în România, cetăţenii maghiari au introdus câte două baxuri într-o maşină, respectiv 100 de cartuşe de ţigări, care ulterior erau transportate la depozitele clandestine de pe raza judeţului Bihor", se mai arată în comunicat.

Valoarea totală a prejudiciului provocat statului român prin introducerea ilegală în ţară a ţigărilor netimbrate se ridică la suma totală de 88.000 lei.

Pentru a recupera prejudiciul, poliţiştii şi procurorii DIICOT au pus sechestru pe imobilele deţinute de membrii grupării.

Bihoreanul de 36 de ani şi cei trei cetăţeni maghiari au fost cercetaţi în stare de arest preventiv pentru 29 de zile, iar ulterior au fost eliberaţi.

Luna aceasta, poliţiştii şi procurorii DIICOT au finalizat cercetările şi au sesizat, prin rechizitoriu, instanţa de judecată. "În cazul în care cei şase suspecţi vor fi găsiţi vinovaţi, aceştia riscă pedepse privative de libertate cuprinse între 3 şi 20 de ani", se mai arată în comunicatul Poliţiei.