Trei consilieri locali ai grupului UDMR, Ritli László Csongor, Szabó József şi Sárkőzi Zoltán, au dat Consiliul Local Oradea (CLO) în judecată.

Printr-o acţiune înaintată Tribunalului Bihor pe 9 ianuarie, cei trei aleşi cer anularea Hotărârii de Consiliu Local nr. 896 / 2013 privind aprobarea reţelei şcolare a unităţilor de învăţământ preuniversitar din Oradea în anul şcolar 2014-2015, adoptată în şedinţa extraordinară a CLO din 5 decembrie.

Prin acest HCL, aleşii orădenilor au stabilit că Şcoala Gimnazială Juhasz Gyula din Episcopia să îşi piardă personalitatea juridică şi să se comaseze, astfel, cu Şcoala Szacsvay Imre. Comasarea este, însă, doar una administrativă, elevii urmând să rămână pe loc, în aceeaşi şcoală.

Motivele invocate de UDMR-işti în faţa judecătorilor sunt mai multe. În primul rând, ei susţin că proiectul de HCL a fost dezbătut în şedinţa comună a comisiilor de învăţământ şi socială din cadrul CLO ce a avut loc în 4 decembrie, de la ora 14, dar fusese pus la dispoziţia consilierilor abia în aceeaşi zi, în jurul orei 12. "Proiectele de HCL se publică cu 3 zile înainte. Acest material ne-a fost pus la dispoziţie cu două ore înainte de şedinţa comisiilor", a declarat Ritli pentru BIHOREANUL. "Suntem într-o localitate cu o populaţie semnificativă minoritară. Dacă vrei să modifici reţeaua şcolară, se impune şi consultarea acestor specialişti şi a părinţilor", a mai adăugat consilierul.

Apoi, cei trei reclamanţi mai spun, în acţiunea înaintată judecătorilor, că proiectul de HCL n-a cumulat decât două voturi pentru în şedinţa comisiilor, din totalul de patru, motiv pentru care la debutul şedinţei de CL au cerut amânarea lui, propunere respinsă de ceilalţi aleşi.

În fine, un alt motiv invocat de consilierii UDMR îl vizează pe un coleg de-al lor, mai precis pe consilierul PNL Daniel Negrean, totodată şef al Inspectoratului Şcolar Judeţean Bihor. "Motivul cel mai important pentru care am cerut anularea hotărârii este un conflict de interese pe care noi l-am semnalat imediat după vot. Domnul inspector general Daniel Negrean nu trebuia să voteze, pentru că legea spune că, dacă ai un interes, te abţii la vot", a mai spus Ritli.

Consilierii invocă articolul 77 al Legii 393/2004 privind Statutul aleşilor locali, conform căruia consilierii locali nu pot lua parte la deliberarea şi adoptarea de hotărâri dacă au un interes personal în problema supusă dezbaterii, şi susţin că Negrean trebuia să nu voteze acest proiect, deoarece, în calitate de profesor al Colegiului Economic Partenie Cosma, "s-a pronunţat implicit asupra propriului loc de muncă", iar ca şi inspector general a solicitat Consiliului Local Oradea elaborarea planului de reţea şcolară şi ulterior l-a şi avizat.

Drept urmare, reprezentanţii UDMR spun că HCL-ul invocat este nul, cerând magistraţilor să constate acest lucru.

Ritli a mai precizat pentru BIHOREANUL că acţiunea în instanţă n-a fost înaintată de întreg grupul consilierilor UDMR, "deşi toţi ne susţin", pentru că aleşii n-au dorit să-i dea un caracter politic. În plus, cei trei consilieri n-au cerut suspendarea HCL-ului, pentru că hotărârea încă nu produce efecte. "Dacă cererea noastră se va admite, oraşul va merge mai departe cu reţeaua din anul şcolar 2013-2014", a mai spus Ritli.

Întrebat de BIHOREANUL cum comentează demersul celor trei consilieri UDMR, Negrean a declarat, marţi, că acţiunea i se pare nefundamentată. "Este o chestiune de cutumă ca secretarul Consiliului Local să spună cine trebuie să se abţină de la vot", a declarat Negrean, arătând astfel că lui nu i s-a cerut să se abţină, drept urmare nu s-a simţit în conflict de interese.

De altfel, în respectiva şedinţă de CL, UDMR-iştii au ridicat problema conflictului de interese, iar secretarul CL, Ionel Vila, a precizat, în plen, că nu este comisă nicio ilegalitate.