Desfăşurate cu două săptămâni în urmă, alegerile pentru şefia nou-înfiinţatelor departamente ale Universităţii din Oradea au fost validate luni de către Senatul Universităţii, a anunţat rectorul Cornel Antal.

Într-o conferinţă de presă care a avut loc miercuri, rectorul a spus că 46 din cei 47 de şefi de departamente au fost deja validaţi pe funcţii, excepţia fiind cauzată de faptul că, la numărarea voturilor, s-a ţinut cont de numărul voturilor valabil exprimate, nu de numărul celor care au votat. Ca atare, la un departament, Antal neştiind să precizeze la care, alegerile vor fi reluate.

Totodată, Senatul Universităţii nu a aprobat 11 membri în consiliile departamentelor, din motive de incompatibilitate, deoarece au rude în aceleaşi departamente din care fac parte, urmarea fiind că pentru respectivele funcţii se vor relua alegerile.

Cele mai importante schimbări s-au petrecut însă la conducerile Facultăţilor de Arhitectură şi Construcţii, Ştiinţe Economice şi Ştiinţe Socio-Umane. Pentru că cei trei decani aleşi în 2008 au fost aleşi luna trecută ca şefi de departamente, iar această funcţie e în incompatibilitate cu cea de decan, Aurora Mancia (Arhitectură şi Construcţii), Anca Dodescu (Ştiinţe Economice) şi Floare Chipea (Ştiinţe Socio-Umane) au avut la dispoziţie 15 zile pentru a opta în favoarea şefiei de departament.

Până la organizarea concursurilor pentru desemnarea altor decani, Antal a numit interimari. Astfel, Facultatea de Arhitectură şi Construcţii e condusă provizoriu de Ramona Novicov, cea de Ştiinţe Economice de Alina Bădulescu, iar cea de Ştiinţe Socio-Umane de Adrian Hatos. "Am ţinut cont de părerea foştilor decani, nu am vrut să bulversez lucrurile", şi-a explicat Antal opţiunea pentru cei trei interimari.

Tot în incompatibilitate a fost şi prorectorul Elena Bonchiş, responsabil de relaţiile cu studenţii, care a optat pentru funcţia de conducere a departamentului Psihologie, astfel că Antal urmează să numească un nou prorector în locul ei. Prodecanii Cristian Miheş (Facultatea de Ştiinţe Juridice) şi Teodor Mateoc (Facultatea de Litere) s-au aflat într-o situaţie similară, şi ei renunţând la funcţia de la facultate, singurul înlocuit până acum fiind Mateoc, căruia i-a preluat funcţia de prodecan colegul său Florian Cioban.

Deciziile prorectorului, decanilor şi prodecanilor în favoarea păstrării funcţiilor de şefi de departamente este explicabilă, dat fiind că pentru funcţiile de decani se vor face alegeri în primăvară, în timp ce conducerea departamentului o pot păstra patru ani. În plus, noua organizare a universităţilor, cu departamente, scade rolul conducerilor facultăţilor. Mai precis, departamentele sunt cele care gestionează fondurile facultăţilor, acestea din urmă, implicit decanii, rămânând cu un rol strict de execuţie administrativă.