Corina Cernea, Mihaela Gherdan, Alina Leonte şi Eugen Neag vor juca, vineri seară, la Teatrul Regina Maria din Oradea, în premieră, spectacolul "Trei femei înalte", după o piesă prezentată de gazde ca fiind "o psihodramă tulburătoare, considerată o capodoperă a teatrului contemporan". Datorită cererii mari de bilete, dar şi faptului că - pentru a respecta restricţiile în vigoare - se poate folosi doar 30% din spaţiul sălii, organizatorii au adăugat două reprezentaţii pentru luni, 11 ianuarie.

De Pulitzer

Teatrul Regina Maria a reluat spectacolele pe 6 ianuarie, cu o reprezentaţie a producţiei "Avalanşa" de Tuncer Cücenoğlu, în regia Petru Vutcărău.

Vineri, de la ora 19, la Sala Arcadia va avea loc premiera spectacolului "Trei femei înalte", de Edward Albee, în regia tinerei orădence Diana Păcurar. 

"Descoperă întâlnirea dintre trei femei, trei perspective şi un singur destin implacabil - spectacolul Trei femei înalte surprinde povestea unei vieţi, din puncte de vedere diferite, care se intersectează în momente-cheie, pline de emoţie şi subiectivism", transmit organizatorii. 

Piesa Trei femei înalte este construită după modelul unui bildungsroman care surprinde cu ingeniozitate schimbările din viaţa protagonistei şi a fost montată în premieră mondială pe scena Teatrului Englez din Viena în 14 iunie 1991 purtând semnătura regizorală a autorului însuşi. Textul i-a adus lui Edward Albee, trei ani mai târziu, Premiul Pulitzer şi Premiul Cercului Criticilor de Dramă New York. Tot în anul 1994, piesa a fost nominalizată la Premiile Drama Desk în categoria Outstanding Play.

Femeile A, B şi C

Considerat o capodoperă a teatrului contemporan, textul este o psihodramă cu caracter biografic, care surprinde trei femei aflate la vârste diferite: A - o femeie foarte bătrână (92 de ani), slabă, autocritică, mândră, B - o femeie de vârstă mijlocie (52 de ani), cinică şi sobră şi C - o tânără de 26 de ani, critică şi nerăbdătoare, dar idealistă, al căror destin se intersectează şi evoluează într-o direcţie surprinzătoare.

"Crearea acestui spectacol a coincis cu o perioadă dificilă pentru noi toți. În aceste momente unice pe care le trăim, am reperat ideea morții ca fiind recurentă - o idee pe care, de multe ori, o trecem cu vederea în viața de zi cu zi. Problematicile tratate în spectacolul Trei femei înalte se potrivesc foarte bine cu vremurile acestea, oferind șansa de a dobândi mai multe perspective în ceea ce privește viața - ce înseamnă să poți privi în urmă, din diferite puncte de vedere, să poți avea o atitudine asumată și înțeleaptă cu privire la ceea ce ai trăit și să înțelegi, cu adevărat, care sunt lucrurile importante pentru tine", transmite regizoarea Diana Păcurar.

Mai multe reprezentaţii

O a doua reprezentaţie a spectacolului, care-i aduce pe scenă pe actorii Corina Cernea, Mihaela Gherdan, Alina Leonte şi Eugen Neag, va avea loc sâmbătă, de la ora 19, tot la Sala Arcadia. 

De asemenea, datorită cererii mari a publicului şi ţinându-se cont de faptul că doar 30% din spaţiul sălii poate fi ocupat la spectacolele de teatru, organizatorii au adăugat alte două reprezentaţii în program. Acestea vor avea loc luni, de la ora 17, respectiv de la ora 20, la Sala Arcadia. Spectacolul este recomandat persoanelor cu vârste de peste 16 ani. 

Biletele pot fi achiziţionate de pe site-ul Eventim.ro sau de la Agenţia Teatrului, deschisă marţi şi joi între orele 10:00 -19:00, miercuri şi vineri între orele 13:00 – 19:00, sâmbătă între orele 10:00 şi 13:00 (luni şi duminică închis) şi începând cu o oră înainte de fiecare spectacol, indiferent de zi. 

"Moştenirea Norocului", următoarea premieră

Pe lângă alte reprezentaţii ale unor spectacole deja cunoscute, actorii Teatrului Regina Maria lucrează la o altă premieră. Este vorba de "Moştenirea Norocului", de Thanasis Papathanasiou şi Mihalis Reppas, producţie a cărei primă reprezentaţie este programată pe 15 ianuarie, de la ora 18. 

"Doi fraţi revin în casa părintească pentru a-i fi tatălui lor alături pe patul de suferinţă. Sub presiunea probabilităţii morţii acestuia, ies la suprafaţă adevăruri şi interese care până atunci nu au fost rostite. De aici porneşte un tăvălug de situaţii care scapă de sub control. Relaţia dintre fraţi devine şi mai tensionată decât era, soţiile acestora îşi demască făţiş antipatiile, vecina este mult prea implicată în problemele familiei, iar surpriza cea mai mare şi declanşatoare devine... infirmiera bulgară pe care au angajat-o să aibă grijă de tatăl lor. Un singur lucru e sigur. Toţi urmăresc acelaşi ţel: moştenirea care să le asigure o viaţă mai bună, pentru care sunt capabili să ajungă până la... crimă. O comedie neagră contemporană năucitoare, în care umorul capătă nuanţe întunecate, fără a-şi pierde nicio secundă din haz", o prezintă organizatorii.
Spectacolul este regizat de Radu Nichifor. 

Amintim că – în condiţiile în care incidenţa Covid-19 se menţine deocamdată în Oradea sub pragul de 3 noi cazuri la mia de locuitori – spectacolele şi concertele se pot ţine în spaţii închise, însă cu reguli de distanţare, cu purtarea măştilor şi cu folosirea a maxim 30% din capacitatea spaţiului respectiv.