Pesta porcină africană afectează în continuare animalele din Bihor. Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Bihor a anunţat vineri că în judeţul Bihor mai sunt active trei focare de PPA la porci domestici.

Printr-o informare de presă, conducerea DSVA Bihor a transmis că în urma unor analize efectuate de laboratoarele acreditate pentru diagnosticul PPA, între 20 aprilie şi 14 iulie, au fost diagnosticate 5 focare noi de pestă porcină în diferite localităţi din judeţ.

Conform procedurilor, specialiştii instituţiei au luat măsuri pentru punerea sub supraveghere sanitară veterinară a exploataţiilor afectate, impunerea de restricţii de mişcare, efectuarea dezinfecţiei exploataţiilor, a spaţiilor de cazare ale porcilor, a aleilor, perimetrelor, ustensilelor şi obiectelor potenţial contaminate.

Ulterior acestor proceduri, din cele cinci focare au mai rămas active doar 3, în oraşul Săcueni şi în satul Ciocaia.

"Ca urmare a activităţilor specifice de control şi asanare a bolii, desfăşurate de către specialiştii din cadrul DSVSA Bihor, în perioada de referinţă, au fost stinse şi alte 7 focare de PPA, fiind ridicate restricţiile sanitare veterinare în localităţile Urvişu de Beiuş şi Sânicolaul de Beiuş (comuna Şoimi), Fâşca (comuna Vârciorog), Petreu (comuna Abrămuţ) şi Călugări (comuna Cărpinet)", se arată în comunicat.

În acelaşi interval de timp au mai fost descoperite, la porcii mistreţi, doar două cazuri noi, în fondurile de vânătoare FV 26 Păuşa şi FV 1 Curtuişeni, "astfel încât numărul total al fondurilor de vânătoare în care evoluează PPA, este de 24 fonduri". 

Toate animalele afectate sau suspecte, precum şi cele care au venit în contact cu acestea trebuie sacrificate şi neutralizate, iar proprietarii vor fi despăgubiţi de către stat, în condiţiile prevăzute de legislaţie.

DSVSA aminteşte că pesta porcină africană nu afectează oamenii, neexistând nici cel mai mic risc de îmbolnăvire, acest virus având, însă, impact la nivel social din punct de vedere economic.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!