În noaptea de vineri spre sâmbătă şase moldoveni au fost opriţi din drum la Punctul de Trecere a Frontierei din Borş. Cei şase erau împărţiţi în trei maşini, întrucât - deşi şi-au procurat buletinele false de la aceeaşi persoană - nu au vrut să atragă atenţia poliţiştilor.

N-au reuşit, însă. Primii moldoveni au ajuns în Borş în jurul orei 2, într-un Renault condus de un român. "Poliţiştii de frontieră au observat că persoanele nu corespund din punct de vedere al semnalmentelor cu cele înscrise în cărţile de identitate", se arată într-un comunicat de presă al Inspectoratului Judeţean al Poliţiei de Frontieră. Cei doi au fost audiaţi şi au fost depistaţi că sunt, de fapt, cetăţeni moldoveni, nu români.

După 40 de minute, scenariul s-a repetat: într-o maşină condusă tot de un român, două femei cu buletine româneşti, dar care nu semănau cu persoanele din cărţile de identitate, au încercat să părăsească România. Şi ele au fost audiate, iar poliţiştii au aflat că ambele au cetăţenie moldovenească. Înainte de ora 4, la acelaşi punct de trecere a frontierei, aceeaşi situaţie: două moldovence cu cărţi de identitate false.

Toţi moldovenii opriţi din drum aveau asupra lor şi paşapoartele personale. Fiecare din cei şase a declarat că a plătit unor conaţionali de-ai lor, pentru cărţile de identitate româneşti, între 3.200 şi 3.700 de euro.

Cetăţenilor moldoveni li s-au întocmit actele premergătoare începerii urmăririi penale pentru săvârşirea infracţiunilor de uz de fals, fals privind identitatea şi tentativa de trecere ilegală a frontierei de stat.