Trei istorici și universitari orădeni fac parte din echipa care a realizat prima docudramă românească, „Avram Iancu – Împotriva imperiului”.

Produs de PaPa Pictures și Asociația Transilvania Art, filmul prezintă momentele care au marcat destinul celui numit și „Crăișorul Munților”, eroul revoluționar al Transilvaniei, între revoluția din 1848 până la moartea sa, din anul 1872.

Cei trei - Sorin Șipoș, Mihai Drecin și Radu Romînașu - au fost consultanți științifici pentru pelicula filmată, în luna octombrie, pe lângă localitatea Brad, în satele Baia de Criș, Bulzeştii de Sus și în comuna Luncoiu de Jos.

Prorectorul Universității din Oradea, prof. univ. dr. habil. Sorin Șipoș, a precizat că una dintre sarcinile echipei de istorici a fost să corecteze anumite inexactități care s-au strecurat în scenariu. „Am încercat să aducem textul cât mai aproape de realitatea istorică”, a explicat profesorul, citat într-un comunicat al Universității. În 2022, Șipoș s-a îngrijit de reeditarea, în ediție integrală, a cărții lui Silviu Dragomir dedicată vieții Crăișorului, volum care i-a și inspirat pe realizatori, iar acesta a fost, probabil, motivul pentru care au fost cooptați universitarii orădeni în echipă.

„Filmul este un omagiu adus eroului Avram Iancu, urmând să fie lansat anul viitor, când se împlinesc 200 de ani de la nașterea sa”, a mai spus prorectorul orădean.

Cei trei istorici orădeni apar și în prima docudramă românească. În intervențiile lor, ei vorbesc despre contextul Revoluției de la 1848, raporturile româno-maghiare de la acea vreme din Transilvania, imaginea lui Avram Iancu în posteritate, acțiunile militare în care au fost implicate armata revoluționară maghiară și legiunile Crăișorului Munților, a treia adunare națională de la Blaj, organizarea taberei militare a românilor, armele combatanților, strategii etc.

Profesorul Mihai Drecin a spus că a fost pentru prima dată când a luat parte la realizarea unui film: „Am participat la filmări, la Baia de Criș. A fost o experiență foarte interesantă să vezi cum toată echipa era acolo și erau toți foarte implicați în munca lor”.

Lectorul universitar Radu Romînașu a lăudat și el demersul cinematografic. „Actorii au fost extraordinari, implicați profesional și sufletește, pentru ca acest film să fie unul de calitate. Din secvențele pe care le-am văzut, am convingerea că va fi un film cu mare impact la public”, a spus el.

Trailerul filmului „Avram Iancu – Împotriva imperiului” ar urma să fie lansat la 1 decembrie 2023. Premiera va avea loc la 24 ianuarie 2024, de ziua Micii Uniri.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!