Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Bihor a anunţat, miercuri, că în trei localităţi din judeţ au fost depistate noi focare de pestă porcină africană. Numărul total al focarelor active din Bihor, la porcii domestici, a ajuns astfel la cinci.

Conducerea DSVSA Bihor a anunţat, printr-un comunicat de presă, că în urma unor analize efectuate de laboratoarele acreditate pentru diagnosticul PPA (pestă porcină africană), în perioada 22 – 29 decembrie, au fost diagnosticate la porcii domestici trei noi focare de boală, în Cheriu, comuna Oşorhei, în satul Şimian din comuna cu acelaşi nume şi în localitatea Cordău, din comuna Sânmartin.

Astfel, numărul de focare active la porcii domestici a ajuns în Bihor la cinci. Alte două focare, în Tămaşda şi Avram Iancu, au fost descoperite la începutul lunii decembrie, chiar după ce au fost declarate stinse toate celelalte 20 de focare existente până atunci în 10 localităţi din Bihor.

Conform procedurilor, specialiştii DSVSA au luat măsuri pentru punerea sub supraveghere sanitară veterinară a fermelor afectate, impunerea de restricţii de mişcare, efectuarea dezinfecţiei exploataţiilor, a spaţiilor de cazare ale porcilor, a aleilor, perimetrelor, ustensilelor şi obiectelor potenţial contaminate.

În aceeaşi informare, DSVSA mai anunţă că în această perioadă a mai fost descoperit şi un caz de evoluţia a pestei porcine la porci mistreţi în Fondul de vânătoare FV 50 Borod, numărul total al fondurilor de vânătoare afectate de PPA fiind în prezent 12.

Toate animalele afectate sau suspecte, precum şi cele care au venit în contact cu acestea, trebuie sacrificate şi neutralizate, iar proprietarii vor fi despăgubiţi de către stat.

Instituţia mai aminteşte că pesta porcină africană nu afectează oamenii, neexistând nici cel mai mic risc de îmbolnăvire, acest virus având, însă, impact la nivel social din punct de vedere economic.