Persoanele cu dizabilităţi din Oradea şi judeţul Bihor vor putea participa de luna viitoare la şedinţe de muzicoterapie gratuite oferite de o specialistă orădeană cu studii la Londra şi două muziciene, în cadrul unui proiect lansat de Asociaţia CoMusica.

Organizaţia a fost lansată recent, în urma unui proiect finanţat cu 17.500 de lei prin Bursa Talentelor, un program lansat anual de Fundaţia Comunitară Oradea pentru susţinerea iniţiativelor care schimbă comunitatea.

Din asociaţie fac parte muzicoterapeuta Eleonora Roşca, cântăreaţa Mihaela Simai şi pianista Teodora Owen-Tonea.

Proiectul denumit "Prin muzică creăm comunitate" va fi coordonat de cea dintâi, care a studiat la un program de master de muzicoterapie în cadrul Universităţii Goldsmiths din Londra şi o diplomă în muzicoterapie neurologică la Academia de Muzicoterapie Neurologică din Toronto din Canada.

Specialista abordează metoda Nordoff Robbins care se bazează pe convingerea că toată lumea, indiferent că are o dizabilitate sau o boală, are o sensibilitate la muzică. "Această sensibilitate poate fi utilizată pentru dezvoltarea personală şi îmbunătăţirea stării de bine. În această formă de tratament, clienţii au un rol activ în crearea muzicii împreună cu terapeuţii lor. În abordarea de muzicoterapie neurologică, se foloseşte un sistem de 20 de tehnici cercetate şi dezvoltate ştiinţific pentru îmbunătăţirea funcţiilor senzomotorii, cognitive şi de comunicare", se arată în comunicat.

Aceasta împreună cu cele două muziciene vor oferi şedinţe de meloterapie mai multor grupuri de persoane cu dizabilităţi din judeţul Bihor cu titlu gratuit.

"În cadrul şedinţelor vor fi folosite tehnici de muzicoterapie Nordoff-Robbins, cu scopul de a îmbunătăţi abilităţile de comunicare şi cele socio-emoţionale, astfel îmbunătăţind calitatea vieţii participanţilor. Totodată, şedinţele vor presupune şi tehnici de muzicoterapie neurologică, pentru a ajuta la dezvoltarea abilităţilor motrice, cognitive ale beneficiarilor", se mai arată în comunicat.

Proiectul se va derula în perioada mai - octombrie 2024 şi are în vedere crearea de parteneriate cu doua asociaţii care se adresează persoanelor cu dizabilităţi şi doresc să îşi aducă beneficiarii la aceste şedinţe.

Şedinţele de muzicoterapie vor avea loc săptămânal, la Fundaţia de Scleroză Multiplă. Spaţiul este accesibil pentru cărucioare cu rotile şi pentru persoane cu mobilitate redusă. ONG-ul invită asociaţiile interesate sa îşi exprime intenţia de participare cu grupurile lor de beneficiari până la finele lunii aprilie.

Cei care doresc să se înscrie în proiect pot trimite un e-mail pe adresa eleonora.rosca@yahoo.com sau un mesaj la numărul de telefon 0750442080.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!