Stăpâni de câini, respectaţi legea! Jandarmii bihoreni au dat, în două zile, trei amenzi pentru tot atâţi orădeni care şi-au plimbat câinii fără botniţă.

Prima astfel de sancţiune au scris-o sâmbătă, când au intervenit în scara unui bloc din Oradea, în urma unui apel la numărul unic de urgenţă 112. Acolo, o femeie ţinea un câine din categoria celor periculoşi, dar fără botniţă, motiv pentru care jandarmii au amendat-o cu 1.500 de lei, conform Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr. 55/2002 privind regimul de deţinere al câinilor periculoşi sau agresivi.

Duminică, un echipaj de jandarmerie a observat pe o stradă din Oradea două persoane care se plimbau cu trei câini, tot din categoria celor periculoşi. "Este vorba despre un bărbat şi o femeie din Oradea, care deşi ţineau câinii în lesă, nu aveau pentru nici unul dintre aceştia  botniţă", se arată într-un comunicat transmis de Inspectoratul Judeţean de Jandarmi Bihor.

Jandarmii le-au recomandat celor doi să pună botniţe câinilor, dar aceştia au refuzat, drept urmare fiecare a fost amendat cu 2.000 de lei.

Cu acest prilej, IJJ Bihor le reaminteşte stăpânilor de câini periculoşi sau agresivi că accesul câinilor de luptă şi atac în localurile publice, în mijloacele de transport în comun, precum şi în alte locuri publice, cu excepţia drumurilor publice şi a căilor de acces către acestea, este interzis. De asemenea, accesul câinilor de luptă şi atac în părţile comune ale imobilelor în care sunt deţinuţi, pe drumurile publice şi pe căile de acces către acestea este permis numai dacă aceştia poartă botniţă şi sunt ţinuţi în zgardă şi lesă sau ham de către proprietar ori de către deţinătorul temporar. Este interzisă şi staţionarea câinilor de luptă şi atac în părţile comune ale imobilelor.