Un caz grav a apărut la un spital de psihiatrie din Vaslui. Trei pacienți au murit, iar alți 29 au fost internați, după ce au mâncat porții de ciorbă de perișoare și de pește pangasius, mâncăruri primite ca pomană din partea Mănăstirii Florești. 

Mâncăruri de la mănăstire

„La ora 18:30, reprezentanții Ministerului Sănătății au fost anunțați verbal de Direcția de Sănătate Publică Vaslui, referitor la o situație gravă apărută la Spitalul de Psihiatrie Murgeni, aflat în subordinea primăriei din localitate. În cursul zilei de 21 noiembrie, toți pacienții și o parte din personalul spitalului au consumat alimente furnizate de o mănăstire din apropiere, pe bază de pește. În cursul nopții de 22 noiembrie, 1 pacient a prezentat simptome digestive, vărsături și diaree. Aceste simptome au apărut în cursul zilei de 22 noiembrie și la alți pacienți”, a transmis miercuri noaptea Ministerul Sănătății. 

În informare, reprezentanții ministerului au confirmat că s-au înregistrat trei decese, iar un alt pacient era în stare gravă la Spitalul din Bârlad.

„Ministerul Sănătății a organizat, imediat după informare, o celulă de criză care a dispus transferul tuturor pacienților simptomatici la spitalul din Bârlad, unde există asistență medicală de terapie intensivă, precum și preluarea de probe biologice și de aliment pentru analiza toxicologică la Institutul de Medicină Legală Iași. Probe din alimente au fost preluate și direcționate de asemenea către Institutul Național de Sănătate Publică - Centrul de Sănătate Publică din Iași pentru analize microbiologice”, se arată în aceeași informare.

Anchete în desfășurare

DSVSA Vaslui a pornit la un control în acest caz șocant, verificând atât Mănăstirea Florești, cât și Spitalul de Neuropsihiatrie din Murgeni. 

„Investigaţiile noastre s-au finalizat spre dimineaţă, au fost luate măsurile legale, s-au recoltat probe care au ajuns la Institutul de Igienă şi Sănătate Publică din Bucureşti, aşteptăm rezultatul investigaţiilor. Se bănuieşte că peştele ar putea fi incriminat. În ziua de marţi, mănăstirea Floreşti a dus 170 de porţii de ciorbă din peşte cu perişoare din peşte şi respectiv peşte prăjit cu legume, pangasius”, a declarat joi, pentru News.ro, directorul DSVSA Vaslui, Nelu Munteanu.

Potrivit acestuia, peştele a fost cumpărat cu factură fiscală de la un depozit din Bîrlad. Controalele vor fi extinse şi la acest depozit.

Hotnews.ro notează că Mănăstirea Floreşti a fost amendată căci nu era autorizată din punct de vedere sanitar-veterinar pentru activităţi de cantină-catering. Amenda în astfel de cazuri este cuprinsă între 40.000 şi 50.000 de lei.

În ceea ce priveşte cantina spitalului, șeful DSVSA Vaslui a precizat că aceasta are autorizaţie sanitar-veterinară. 

Pe de altă parte, spitalul nu avea voie să dea pacienților mâncare primită din exterior, a arătat Digi24.ro. 

Ministerul Sănătății demarează o anchetă medicală, iar autoritățile vor desfășura o anchetă penală pentru a stabili ce mâncare i-a omorât pe cei 3 pacienți ai Spitalului de Psihiatrie și i-a intoxicat pe ceilalți - cea din spital sau cea adusă de la mănăstire.  

"Neregulile au început când a fost acceptată o mâncare de la mănăstire. Nu am niciun fel de obiecție din punctul ăsta de vedere, dar știm bine că-n spitale se poate distribui o mâncare pentru care există autorizație. Problema nu e ce trebuie să verifice, ci ce trebuie să accepte. Trebuie să accepte alimente care proveneau dintr-o sursă verificată și autorizată pentru acest tip de activitate. Nu a existat așa ceva", a declarat ministrul Sănătății, Alexandru Rafila.

Starețul: „Nu are nicio legătură”

Starețul Mănăstirii Florești, Părintele Iezechel, a afirmat, pentru publicația Vremea Nouă, că meniul care le-a fost oferit pacienților a fost consumat și de toți oamenii din lăcașul de cult, dar nimeni de acolo nu a manifestat niciun semn de îmbolnăvire.

„M-a sunat directorul spitalului, domnul Carp, și mi-a spus de nenorocirea care s-a întâmplat! Eu i-am spus că nu cred că e de la noi, fiindcă mâncarea pe care am dus-o ieri acolo am mâncat-o și noi astăzi la mânăstire și nu avem nimic. De obicei, noi facem astfel de acte de caritate, iar cum astăzi a fost Intrarea în biserică a Maicii Domnului, le-am dus de pomană masă de pește: ciorbă de perișoare din pește și pangasius prăjit. Am ales acest pește special ca să nu aibă oase, știind că masa este pentru suferinzi cu probleme psihice. Încă o dată, repet, nenorocirea de acolo nu are nicio legătură cu masa gătită la noi la bucătărie”, a susținut Părintele Iezechel.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!