Instituţia Prefectului Bihor a anunţat joi, printr-un comunicat de presă, că trei unităţi administrativ-teritoriale din judeţ au fost amendate de comisarii de mediu, pentru că nu au o stare de salubritate conformă.

Este vorba de primăriile Roşiori, Buduslău şi Borş, amendate în total cu 90.000 de lei. La cea dintâi, comisarii au prins în flagrant un buldoexcavator în timp ce îngropa gunoaie în apropiere de râul Barcău!

"În 6 octombrie, comisarii au identificat, la intrarea în localitatea Roşiori, un buldoexcavator care îngropa deşeuri în imediata vecinătate a râului Barcău, pe o suprafaţă de cca 1.000 mp. În urma controlului s-a dispus, ca măsură, salubrizarea zonei până în 31 octombrie, iar UAT Roşiori a fost sancţionată contravenţional cu amendă în valoare de 30.000 lei", se arată în comunicat.

Miercuri şi joi, comisarii au depistat "abandonări semnificative de deşeuri de diverse categorii, inclusiv reciclabile", pe raza UAT Buduslău şi UAT Borş. Autorităţile din ambele comune au fost amendate, tot cu câte 30.000 de lei, şi au primit şi termen să facă curăţenie: 31 octombrie pentru Buduslău, respectiv 15 noiembrie pentru Borş.

"Prefectul Dumitru Ţiplea menţionează că acţiunile de verificare a stadiului de salubrizare din intravilanul şi extravilanul UAT-urilor din Bihor, precum şi a căilor de comunicaţie dintre acestea, au un caracter permanent, iar comisarii gărzii de mediu vor reveni cu verificări inclusiv în zonele unde au fost deja aplicate amenzi", se mai arată în comunicat.