Elevii bihoreni dovedesc că ştiu să se implice în proiecte cu obiective ecologiste şi civice. Trei dintre cele 11 proiecte finaliste ale concursului naţional "Şcoala lui Andrei", finanţat de Petrom au fost câştigate de echipe de elevi din Bihor.

Astfel, din cele 362 de echipe înscrise în concurs din toată ţara, "Micii Beiuşeni", de la Liceul Pedagogic Beiuş, "Stepiştii ecologişti", elevi în clasa a II-a Step by Step din Tinca şi "Zâmbet de soare" de la Şcoala Nicolae Popoviciu din Beiuş se numără printre cele care vor primi câte 5.000 de euro pentru a-şi pune în practică proiectele.

Grijă pentru tradiţii

"Propunerea "Micilor Beiuşeni, clasată pe locul 5, se regăseşte sub titlul "Bogăţii tradiţionale în Ţara Beiuşului" presupune reconstituirea unor tradiţii şi obiceiuri locale din Ţara Beiuşului, elevii Liceului Pedagogic din Beiuş susţinând transmiterea moştenirii tradiţionale către generaţiile viitoare", se arată într-un comunicat trimis de reprezentanţii Petrom.

Echipa "Stepiştii ecologişti", prin proiectul "Mediu curat", clasat pe locul opt, propune ecologizarea şi recondiţionarea teritoriului cuprins între Vadul Crişului Negru şi Băile Tinca, precum şi a staţiunii "8 Mai". În proiect, elevii descriu soluţii pentru revitalizarea regiunii, atât din punct de vedere ecologic cât şi estetic şi turistic, prin reamenajarea malului, a digului şi prin plantarea de arbori şi flori.

Cea de-a treia echipă de elevi bihoreni, "Zâmbet de soare", clasată pe locul 10, propune prin proiectul "Să-i ajutăm să zâmbească mereu" amenajarea şi dotarea unei săli dedicate programului de recuperare şi învăţare pentru copiii cu cerinţe educative speciale, sau pentru copii din categorii defavorizate, în cadrul şcolii Nicolae Popoviciu din Municipiul Beiuş. În acest program, asistat de profesori specializati, ar fi cuprinşi aproape 150 de copii.

Câştigătorii, în tabără

Pe lângă banii pe care îi vor primi de la Petrom, şcolile echipelor câştigătoare vor fi dotate şi cu un videoproiector, iar profesorii coordonatori vor primi un laptop. Mai mult, în perioada 24 iulie - 27 august, membrii echipelor câştigătoare vor pleca într-o tabără în judeţul Prahova.

În evaluarea sutelor de proiecte depuse au contat voturile date online de susţinători, dar şi cele date de un juriu format din personalităţi precum subsecretarul de stat Raed Arafat, europarlamentarul Daciana Sârbu, realizatorii TV Gianina Corondan, Dani Oţil, Mona Nicolici şi mai mulţi jurnalişti implicaţi în probleme ecologice.