Eşti în criză de timp şi încă nu ştii ce vei găti de Paşte? Îndrăgitul Chef Horia Vîrlan prezintă trei reţete care nu trebuie ratate de gurmanzi: Ciorbă ardelenească de miel cu smântână şi tarhon, sărmăluţe de gâscă în foi de ştevie şi stufat de miel!
Reţetele, redate de site-ul libertatea.ro, sunt recomandate de Vîrlan, care prezintă, la Prima TV, emisiunea culinară "În bucătărie cu Horia". Cele trei preparate pascale sunt pregătite an de an pentru cei dragi, de către Vîrlan.
Vezi mai jos rețetele, așa cum au fost ele redate de Libertatea!
Ciorbă ardelenească de miel cu smântână şi tarhon
Ingrediente pentru 4 porţii: 400 g piept şi gât de miel, o ceapă mare, un morcov mare, o ţelină mică, o rădăcină mică de pătrunjel, o legătură de ceapă verde, o lingură de pătrunjel tocat, o lingură de tarhon tocat, o lingură de orez cu bob rotund, două linguri de oţet de vin alb, două gălbenuşuri, un pahar mare de smântână, o linguriţă de sare, 5-6 boabe de piper negru.
Tăiaţi carnea în bucăţi şi opăriţi-o, dar nu mai mult de 3 minute, într-o oală cu apă clocotită, apoi scoateţi-o şi puneţi-o la fiert în apă rece, cu boabele de piper şi puţină sare. Înlăturaţi spuma, când se formează.
După ce carnea a fiert timp de o oră şi nu se mai adună spumă la suprafaţa apei, adăugaţi orezul spălat şi zarzavatul curăţat spălat şi tocat mărunt (mai puţin pătrunjelul). Continuaţi fierberea încă 10 minute. Adăugaţi apoi tarhonul şi potriviţi de sare, continuând fierberea încă 10-12 minute.
Bateţi gălbenuşurile cu smântână într-un castron.
Când ciorba e gata, opriţi focul, apoi "dregeţi" ciorba cu amestecul de smântână şi adăugaţi oţetul. Să "dregeţi" înseamnă să amestecaţi întâi două-trei polonice de ciorbă fierbinte în castronul cu smânână şi galbenuşuri, apoi să turnaţi conţinutul castronului în oala cu ciorbă şi să amestecaţi totul bine cu polonicul.
Presăraţi pătrunjel tocat şi serviţi cu ardei iute.
Sărmăluţe de gâscă în foi de ştevie (foto)
Ingrediente pentru 4 porţii: 400 g carne de gâscă (fără piele şi oase), două cepe medii, curăţate, 100 g de costiţă afumată, o jumătate de pahar de orez cu bobul rotund, o lingură de pastă de roşii, o lingură de ulei de floarea soarelui, 20-24 de foi de ştevie proaspătă, o jumătate de cană de supă de pui (poate fi preparată dintr-un cub de concentrat), o jumătate de cană de vin alb sec, un vârf de cuţit de cimbru, o linguriţă de sare, un sfert de linguriţă de piper negru măcinat, o jumătate de linguriţă de leuştean tocat, o jumătate de linguriţă de mărar tocat, o jumătate de linguriţă de pătrunjel tocat.
Tocaţi carnea şi ceapa împreună, în maşina de tocat. Tăiaţi costiţa felii. Fierbeţi orezul doar pe jumătate. Într-o oală cu 3 litri de apă şi sare opăriţi frunzele de ştevie, scufundându-le cu mare grijă, să nu se rupă, timp de 5-6 secunde. Scoateţi-le apoi într-un vas cu apă rece, pentru a stopa fierberea.
Încingeţi cuptorul la 175°C. Într-un castron, amestecaţi carnea, ceapa, pasta de roşii, orezul, cimbrul şi condimentele. Eliminaţi codiţele frunzelor de ştevie, aşezaţi-le frunză pe masă, cu partea mai lată spre dv., apoi puneţi câte o lingură de umplutură pe fiecare. Îndoiţi marginea dinspre dv. înspre interior, peste carne, apoi îndoiţi şi marginile laterale, tot spre interior. Continuaţi să rulaţi sărmăluţa înspre exterior.
Stropiţi o cratiţă cu puţin ulei, apoi aşezaţi feliile de costiţă, iar peste ele, sărmăluţele. Turnaţi vinul şi supa de pui şi stropiţi cu ulei. Acoperiţi cratiţa şi fierbeţi pe foc domol, timp de 35 de minute, apoi băgaţi cratiţa în cuptor, fără capac, şi coaceţi timp de 30-35 de minute, până ce sărmăluţele sunt moi.
Serviţi sărmăluţele cu verdeaţă tocată şi cu sosul din cratiţă
Stufat de miel
Ingrediente pentru 4 porţii: 800 g piept sau cotlete de miel, o ceapă medie, 3 legături de ceapă verde, 3 legături de usturoi verde, o lingură cu vârf de unt, o lingură cu vârf de făină, două linguri de ulei, două căni de supă de pui (poate fi peparată dintr-un cub de concentrat), o lingură de oţet de vin alb, o lingură de pătrunjel tocat, o linguriţă de sare, un sfert de linguriţă de piper negru măcinat.
Spălaţi foarte bine carnea, apoi tăiaţi-o bucăţi. Curăţaţi şi tocaţi mărunt ceapa. Tăiaţi ceapa şi usturoiul verzi în bucăţi de aproximativ 7-8 cm.
Încingeţi untul într-o cratiţă şi înmuiaţi ceapa tocată mărunt. Când devine sticloasă, adăugaţi carnea şi rumeniţi-o bine. După ce s-a rumenit, adăugaţi făina şi amestecaţi puţin. Stingeţi cu oţet şi apoi turnaţi supa de pui.
Fierbeţi la foc domol timp de 45 de minute, amestecând din timp în timp.
În timp ce carnea fierbe, încingeţi ulei într-o tigaie şi înmuiaţi ceapa şi usturoiul verzi.
Adăugaţi soteul de verdeţuri şi pasta de roşii peste carne şi continuaţi fierberea încă 15-20 de minute.
Serviţi stufatul cu pătrunjel tocat.
Poftă bună și sărbători fericite!