Trei cetăţeni români care se aflau pe insula Saint Marteen, din Caraibe, au fost daţi dispăruţi, în urma uraganului Irma. Cei trei nu au mai putut fi contactaţi din cursul zilei de miercuri şi nimeni nu ştie ce s-a întâmplat cu ei, dat fiind că din cauza condiţiilor meteorologice nefavorabile, comunicarea cu autorităţile din zona afectată se desfăşoară cu dificultate.

"Este soţul meu şi încă doi români care lucrează acolo şi nu reuşim să dăm deloc de ei", a declarat pentru Digi24 Ioana Bercean, soţia unuia dintre români.  "Ultima dată am vorbit cu soţul meu în jurul orei 1 (ora 13:00, n.r.) şi atunci am vorbit la telefon. Înainte de asta, căzuse curentul. De fapt, în timpul unor astfel de evenimente se taie utilităţile, apă, curent, tocmai pentru a se evita alte dezastre, dar liniile telefonice mai mergeau. (…). Eu am venit să mă înscriu la şcoala doctorală. Am trecut prin atâtea uragane, dar acesta este cel mai puternic pe care Saffire l-au înregistrat în Oceanul Atlantic, adică, nici măcar nu mai puteau să îl încadreze la categoria 5", a povestit românca.

Agenţia de ştiri Mediafax notează că uraganul Irma este unul de categoria 5 şi a generat ploi torenţiale şi inundaţii care au afectat mai multe insule din Marea Caraibilor, multe dintre ele destinaţii turistice foarte populare. Vântul puternic a smuls acoperişuri şi a avariat reţeaua electrică în insulele franceze Saint Martin şi Saint Barthelemy, mai multe zone fiind inundate, iar sediul autorităţilor regionale din Saint Martin a fost parţial distrus.

Digi24.ro notează că martorii descriu scene apocaliptice, povestesc că uraganul a pus la pământ o mulţime de clădiri de pe insula St Martin. Şi dezastrul este abia la început. Irma înaintează către alte ţări din Marea Caraibilor, a lovit deja şi Puerto Rico şi se va abate, la sfârşitul săptămânii, asupra sud-estului Statelor Unite. Autorităţile din Florida sunt în alertă.

Deocamdată nu se cunoaşte exact numărul persoanelor rănite sau al celor decedate. Cel puţin doi oameni au murit şi mai mulţi sunt daţi dispăruţi. Una dintre victime e din St. Martin, cealaltă din St. Barts - până acum, cele mai afectate zone. Autorităţile locale vorbesc despre pagube materiale importante, însă proporţiile dezastrului sunt imposibil de estimat deocamdată. Cert e că rafalele de vânt au măturat cu aproape 300 de kilometri pe oră tot ce le-a stat în cale.

"Ministerul Afacerilor Externe are în atenţie cazul celor trei cetăţeni români aflaţi în insula St. Marteen, care nu mai pot fi contactaţi în urma uraganului Irma. Ambasada României la Washington a întreprins, în regim de urgenţă, demersuri pe lângă autorităţile din St. Marteen, pentru a verifica situaţia acestora. De asemenea, prin intermediul Ambasadelor României la Paris şi Haga, au fost efectuate demersuri pe lângă autorităţile franceze respectiv olandeze, pentru obţinerea de informaţii privind existenţa unor cetăţeni români în zona afectată", se arată într-un comunicat al MAE, citat de Mediafax.

UPDATE:

Până la urmă, cei trei români au fost găsiți și sunt teferi. Anunțul a fost făcut chiar de unul dintre ei pe contul de Facebook.