În urma unei acţiuni complexe coordonate de Inspectoratul General al Poliţiei de Frontieră, trei cetăţeni români au fost reţinuţi pentru cercetări într-un dosar de trafic de migranţi, după ce au adus din sudul ţării nouă migranţi din Vietnam la frontiera Borş II, în încercarea de a-i scoate ilegal din ţară.

Unul dintre români a închiriat o autoutilitară, în care a urcat vietnamenzii, iar ceilalţi doi, tată şi fiu, au venit spre vestul ţării într-o maşină care avea rol de antemergător. 

Informaţia a fost făcută publică, marţi, de Inspectoratul Teritorial al Poliţiei de Frontieră (ITPF) Oradea, printr-un comunicat. "În perioada 01-13.10.2020, poliţişti de frontieră din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei de Frontieră, împreună cu organe de poliţie judiciară din cadrul Direcţiei şi Serviciului de Combatere a Crimei Organizate Dâmboviţa, sub coordonarea procurorului din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Dâmboviţa, au monitorizat activitatea infracţională a unor cetăţeni români domiciliaţi în municipiul Bucureşti, dar şi în judeţele Ilfov, Dâmboviţa şi Prahova, care aveau ca preocupare infracţiuni din sfera traficului de migranţi", se arată în document. 

Concret, un cetăţean român a închiriat o autoutilitară, în care a urcat un grup de cetăţeni vietnamezi. "Ulterior, mijlocul de transport închiriat condus de cetăţeanul român în care se aflau migranţii, care avea un autoturism cu rol de antemergător, s-a deplasat către vestul ţării, ajungând, în cursul acestei dimineţi (n.r. marţi, 13 octombrie), în Punctul de Trecere a Frontierei Borş II", se mai precizează în comunicat. 

La control, poliţiştii de frontieră i-au găsit în compartimentul pentru marfă pe cei nouă cetăţeni vietnamezi, şase bărbaţi şi trei femei, cu vârste cuprinse între 21 şi 42 de ani. Aceştia intraseră legal în România, în baza unor vize eliberate în scop de muncă. 

Maşina care a jucat rolul antemergătorului a fost oprită în trafic în Oradea. În aceasta se aflau ceilalţi cetăţeni români, tată şi fiu, aceştia fiind conduşi la sediul PTF Borş pentru continuarea cercetărilor. 

"În cauză, poliţiştii de frontieră, sub coordonarea procurorului de caz, efectuează cercetări sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de tentativă de trecere ilegală a frontierei de stat şi trafic de migranţi. Totodată, cetăţenii români sunt reţinuţi pentru cercetări, la finalizare urmând a fi dispuse măsuri legale în consecinţă", se mai precizează în comunicatul ITPF Oradea. 

Acţiunea a beneficiat de suportul de specialitate al Direcţiei de Operaţiuni Speciale - IGPR şi al unităţilor teritoriale subordonate.