Două tinere orădence, împreună cu mentorul lor, Alex Oancea, au lansat, miercuri, la Centrul de Transfuzie din Oradea, aplicaţia BlooDoChallenge, care oferă informaţii despre cum se poate dona sânge şi ce campanii de donare există în Oradea, dar oferă donatorilor înscriși și acces la reduceri sau promoții comerciale.

Idee mai veche

Ideea proiectului a apărut încă din anul 2018, când Alex Oancea, mentor la clubul Coder Dojo din Oradea, a susţinut mai multe cursuri de programare pe calculator la Edubiz, iar printre participanţi s-au numărat şi patru liceence: Paula Gal, Irina Maria, Cosmina Gal şi Alexandra Mazăre (primele trei la Colegiul Naţional Mihai Eminescu şi cea din urmă la Colegiul Naţional Emanuil Gojdu). Acestea şi-au dorit să creeze o aplicaţie pentru a stimula donarea de sânge, motiv pentru care i-au cerut ajutorul lui Oancea.

Între timp, în echipă au mai rămas doar două tinere, Paula Gal, care din toamnă va fi studentă la Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj, la Informatică, şi Cosmina Gal, care va fi clasa XI-a, tot la Mihai Eminescu.

"De atunci proiectul s-a schimbat foarte mult, aproape că l-am rescris în întregime. Am lucrat la design-ul aplicaţiei, am încercat să o facem cât mai prietenoasă şi am căutat metode prin care să putem atrage bihorenii să meargă la centrul de transfuzii", a spus coordonatorul fetelor.

În prezent, aplicaţia poate fi descărcată gratuit din Magazin Play, iar în câteva luni va fi disponibilă şi în App Store.

Puncte pentru donatori

"Odată ce aplicația a fost descărcată, donatorul trebuie să se înregistreze, iar apoi va putea accesa toate informaţiile legate de modul în care se face o donare și va primi notificări dacă centrul are nevoie urgentă de sânge pentru o persoană. După ce a donat sânge la centru, donatorul trebuie să scaneze un cod QR, amplasat la recepție, iar apoi va primi puncte, între 40 și 50", a explicat Oancea.

Cu punctele acumulate, utilizatorul va putea să beneficieze de oferte sau reduceri din partea partenerilor. "Deocamdată avem un parteneriat cu ONO Despachetărie, care oferă 10% reducere pentru cei care donează", a mai spus coordonatorul.

La evenimentul de lansare a aplicaţiei a fost prezentă şi Olivia Ligia Burtă, şefa Centrului de Transfuzii din Oradea, care i-a ajutat pe tineri să îmbunătăţească aplicaţia. "Proiectul se va adresa în curând nu numai orădenilor şi bihorenilor, ci şi donatorilor de la nivel naţional, și sper că va fi un succes", a spus medicul orădean.

Joi, 29 de bihoreni își înregistraseră deja donarea de sânge în aplicație. 

În următoarele luni, tinerii vor încerca să atragă cât mai mulți parteneri, dar şi să adauge alte centre de transfuzii din ţară, pentru ca aplicația să poată fi folosită şi de persoane care locuiesc în alte județe. 

Vezi cum se folosește aplicația la Centrul de Transfuzii din Oradea și evenimentul de lansare: