După ce a consultat Senatul universitar, rectorul Constantin Bungău i-a numit, marţi, pe funcţii pe noii prorectori ai Universităţii din Oradea.

Bungău îi păstrează pe funcţii pe trei dintre colaboratorii săi din mandatul 2012-2016, mai precis pe Marcela Prada (prorector responsabil de managementul resurselor materiale şi patrimoniu), Marcel Roşca (prorector responsabil de managementul academic) şi Eugen Macocian (prorector responsabil de cercetare şi relaţii internaţionale), şi are doi prorectori noi: Radu Cătălin Ţarcă, care devine prorector responsabil de strategie şi informatizare, şi Ligia Burtă, prorector pentru servicii studenţeşti şi vizibilitate.

Astfel, pentru perioada 2016-2020, Bungău a eliminat titulatura de prorector responsabil de management financiar. "În zona de strategie va fi inclusă partea de eficientizare, aşadar în portofoliul domnului profesor universitar doctor inginer şi economist Cătălin Ţarcă", a declarat Bungău, marţi, pentru BIHOREANUL. În ultimii patru ani, prorector responsabil de finanţele Universităţii a fost Ioan Gheorghe Ţara, fost şef al Curţii de Conturi.

Ligia Burtă, noul prorector responsabil de studenţi, este cunoscută orădenilor ca şefa Centrului de Transfuzie Sanguină Oradea. Întrebat de BIHOREANUL dacă aceasta va demisiona de la Centru, rectorul Constantin Bungău a spus că nu i-a cerut acest lucru. "I-am cerut să acopere timpul necesar funcţiei de prorector şi m-a asigurat că o va face", a spus rectorul. Burtă o va înlocui pe Simona Trip, care a încheiat două mandate în funcţia de prorector responsabil de studenţi şi care, conform Cartei universitare, nu mai are dreptul să ocupe această poziţie.

De asemenea, doi dintre noii prorectori au intrat, odată cu numirea în aceste funcţii, în incompatibilitate: Marcela Prada ca membru în Senatul universitar şi Cătălin Ţarcă, director al Departamentului de Mecatronică. "Vor trebui să iasă din incompatibilitate, conform reglementărilor în vigoare", a mai spus Bungău. Astfel, în termen de 15 zile, cei doi îşi vor da demisiile din Senat, respectiv de la şefia departamentului.

Potrivit lui Bungău, niciun senator n-a avut obiecţii vizavi de echipa de prorectori propusă. "Colegii din Senat m-au felicitat pentru echipa propusă", a spus rectorul Universităţii.

Constantin Bungău mai trebuie să organizeze concursurile pentru viitorii decani ai facultăţilor orădene. Până marţi la ora 16, universitarii îşi pot depune candidaturile, iar cei care vor primi şi avizul consiliului facultăţii pe care vor să o conducă vor participa apoi la un concurs anume organizat de rector.