Trenul Connecting Europe Express, care călătoreşte în mai multe capitale şi oraşe europene, ajunge săptămâna viitoare în Gara centrală din Oradea, unde va staţiona timp de aproape o oră.

Connecting Europe Express este un tren special, creat anul acesta pentru a sărbători anul european al căilor ferate.

Mijlocul de transport a plecat din Gara din Lisabona în 2 septembrie şi va circula prin Europa timp de 5 săptămâni. Acesta va avea un traseu de 20.000 de kilometri şi va opri în peste 100 de localităţi din 26 de ţări, ultima destinaţie fiind Gara de nord din Paris, unde va ajunge în 7 octombrie.

În România, Connecting Europe Express va intra pe la Giurgiu, în 17 septembrie la ora 9.55. Următoarele oraşe din ţară în care va staţiona vor fi Bucureşti, Braşov, Sibiu, Cluj-Napoca, Oradea şi Arad.

În oraşul de pe Crişul Repede trenul va ajunge în 18 septembrie la ora 21.21 şi va pleca la 22.16.

Trenul poate fi urmărit cum circulă prin Europa pe o hartă disponibilă pe site-ul Connectingeuropeexpress.eu.

Vagoanele ataşate locomotivei au fost oferite de mai multe companii feroviare de pe întregul continent. Unul dintre acestea, oferit de societatea feroviară de transport MÁV din Ungaria, găzduieşte o expoziţie mobilă în care sunt prezentate numeroase tehnologii şi inovaţii care pot să îmbunătățească experiența europenilor care călătoresc cu trenul. 

Connecting Europe Express este dotat şi cu un vagon dedicat conferinţelor, oferit de compania SNFC din Franţa, două vagoane standard, unul oferit de compania DB din Germania şi celălalt de SBB din Elveţia, un vagon-restaurant primit de la compania FS din Italia şi un vagon de dormit al ÖBB din Austria.

Potrivit site-ului Ec.europa.eu, din cauza lăţimilor diferite ale ecartamentului din Europa, trenul european va fi compus, de fapt, din trei trenuri – trenul iberic, trenul standard şi trenul baltic – care se vor întâlni de-a lungul călătoriei.

Trenul iberic, care călătoreşte între Portugalia şi Spania, a fost oferit de operatorul spaniol Renfe, iar trenul prin ţările baltice este operat de Lituania LTG.

Connecting Europe Express este un proiect cu ocazia căruia Uniunea Europeană reaminteşte liderilor statelor membre în UE lipsa cooperării acestora în domeniul feroviar. Proiectul vrea să demonstreze că întreprinderile feroviare şi administratorii de infrastructură de pe tot continentul pot colabora.

Vezi cum călătorește trenul prin Portugalia: