Se-ntâmplă-n România! După ce zilele trecute un tren ce transporta rachete a fost jefuit de armanment, anchetatorii au descoperit că paguba s-a produs în vreme ce mecanicul oprise, pentru 15 minute, pentru a face speculă cu 70 de litri de motorină, în gara Stăneşti, din judeţul Giurgiu.

Ca şi cum nu ar fi fost de ajuns, anchetatorii au stabilit şi că jandarmii care trebuiau să aibă grijă de încărcătură nu au acționat conform protocolului, care prevede că forțele de ordine trebuie să păzească vagoanele pe timpul staționării. "În loc să asigure paza vagoanelor, jandarmii s-au uitat la televizor", au declarat surse judiciare presei centrale.

Astfel, patru lăzi cu câte 16 focoase au fost furate. Trenul, care venea de la Braşov, se îndrepta spre Bulgaria, iar dispariţia armamentului a fost descoperită de jandarmi şi de angajaţii CFR, la graniţa cu Bulgaria.

Furtul armelor, care proveneau de la o fabrică din judeţul Braşov, a fost constatat la Giurgiu, când s-a descoperit că sigiliul vagonului în care se aflau armele a fost rupt. Paza transportului era asigurată de zece jandarmi.

Trenul avea 27 de vagoane de marfă, dintre care opt cu muniţie. Marfa a fost încărcată în cursul zilei de vineri, iar peste noapte trenul a staţionat în triaj, sub pază. Sâmbătă, în jurul orei 02.00, trenul a pornit spre destinaţie, oprind o oră în gara Predeal, între orele 02.47 şi 03.48.

Procurori din cadrul Parchetului Militar de pe lângă Tribunalul Militar Bucureşti au dispus, la data de 17 iulie 2011, începerea urmăririi penale sub aspectul săvârşirii infracţiunii de furt calificat în dauna avutului privat şi rupere de sigilii. Până în prezent, anchetatorii au audiat cel puțin 50 de persoane și au ridicat documentele referitoare la încărcătura de focoase.