Orădenii sunt invitaţi, începând de vineri, la o nouă expoziţie organizată la Muzeul Ţării Crişurilor, care cuprinde 69 de creaţii, între care instalaţii, desene şi picturi, toate realizate de artista Kerekes Gyöngyi, membră a Uniunii Artiştilor Plastici Bihor.
Potrivit unui comunicat transmis de reprezentanţii MŢC, expoziţia "Trepte interioare" cuprinde lucrări grupate în cinci cicluri de creaţie, care acoperă întreaga carieră a artistei plastice.
Prima categorie a fost denumită "Herbarium" şi conţine lucrări realizate în perioada 1988-1991. Ca surse de inspirație, artista s-a folosit de elemente din natură, între care cerul, pământul, ploaia, florile și vântul.
Cel de-al doilea ciclu, "Căutarea echilibrului", prezintă creaţiile din perioada 1992-1994, când Kerekes Gyöngyi a apelat la diferite simboluri pentru a exprima temele umane eterne.
Apoi, în categoria "Cartea Schimbărilor" au fost incluse lucrări create între anii 1997 şi 1999. "Nuanţele se inundă între ele, se revarsă, sunt de tot fluide, alcătuind de regulă un fundal din care ţâşneşte un semn, un simbol. Curgerea şi falsa transparenţă îşi pun pecetea pe acest ciclu", descriu reprezentanții muzeului lucrările.
Seria "Grădini spirituale - Irişi" acoperă perioada 2000-2017, în care irişii sunt prezenţi în majoritatea lucrărilor artistei şi devin un simbol al eternităţii.
Cea din urmă categorie, "Trepte interioare", cu lucrări realizate în 2020, este alcătuită din cinci piese. Culoarea dominantă este violetul, care oferă o notă dramatică creațiilor. "Prin această lucrare am dorit să-mi exprim demersul de-a lungul întregii creaţii, parcurgerea trăirilor dramatice ale vieţii şi dorinţa de înălţare, lumină, pace, seninătate", spune artista, potrivit aceluiaşi comunicat.
Kerekes Gyöngyi s-a născut în Târgu Mureş, iar după terminarea studiilor a ajuns în Oradea, unde locuieşte şi lucrează şi în prezent.
A absolvit Institutul de Arte Plastice "Ion Andreescu" din Cluj-Napoca (1983), secţia Design vestimentar, şi din 1990 este membră a Uniunii Artiştilor Plastici din România. Din 1992, ea este și membră de onoare a Asociaţiei Graficienilor din Ungaria. De-a lungul timpului lucrările sale au fost selecţionate la 24 de expoziţii colective din ţară şi la alte 20 de expoziţii de grup din străinătate - Ungaria, Polonia, Coreea, Slovacia, Olanda, Franţa, Suedia, Slovenia, Spania, Italia şi Republica Moldova.
Lucrările din cadrul expoziţiei personale "Trepte interioare" vor fi pe simezele MȚC până în luna ianuarie 2021.
Preţul pentru vizitarea tuturor expoziţiilor de la Muzeul Ţării Crişurilor, permanente şi temporare, cu excepţia Vivariului, este de 12 lei pentru adulţi şi 6 lei pentru copiii peste 4 ani, elevi, studenţi și pensionari.
Intrarea este gratuită pentru copiii de până în 4 ani, copiii din casele de asistenţă socială, veteranii de război, lucrătorii actuali şi pensionarii din reţeaua muzeistică naţională.