De ce s-a temut nu a scăpat. Tribunalul Bihor s-a pronunţat vineri în ce priveşte contestaţia depusă de PDL-istul Călin Mocan, fost şef la Garda de Mediu Bihor şi în acelaşi timp candidat la Consiliul Judeţean, împotriva hotărârii prin care, la prima reuniune, CJ a hotărât invalidarea mandatului pe care l-a obţinut nelegal în alegerile locale din 10 iunie.

"Contestaţia s-a respins, definitiv şi irevocabil, ca neîntemeiată", a declarat BIHOREANULUI judecătorul Cristian Monenci, purtătorul de cuvânt al Tribunalului Bihor. Cu alte cuvinte, Mocan nu mai are nici o cale de atac, şi va trebui să cedeze locul de consilier judeţean următorului coleg de pe lista de candidaţi a PDL Bihor.

Planuri năruite

După cum a arătat BIHOREANUL, invalidarea mandatului de consilier judeţean a lui Mocan a fost hotărâtă în reuniunea de constituire a CJ, în baza unei solicitări a Prefecturii, care a constatat că pe 1 mai, la depunerea candidaturii, Mocan, pe atunci prim-comisar al Comisariatului Judeţean al Gărzii de Mediu, avea calitatea de funcţionar public cu funcţie de răspundere şi, ca atare, nu putea candida.

Comisia de validare a CJ, formată din cinci aleşi, a propus plenului să nu-i valideze mandatul, iar votul i-a fost defavorabil lui Mocan, acesta neobţinând majoritatea necesară validării: "pentru" s-au pronunţat doar 6 consilieri (dintre care 5 din PDL), în timp ce 26 s-au abţinut şi 2 au votat contra validării.

După cum a dezvăluit BIHOREANUL chiar după alegeri, Mocan apelase la un artificiu pentru a candida fără să renunţe la fotoliul de şef al Gărzii de Mediu Bihor şi la statutul de funcţionar public cu funcţie de conducere. Legal, credea el. Pentru că simplii funcţionari, fără funcţii de conducere, putea candida suspendându-şi raporturile de muncă, PDL-istul s-a "retrogradat" temporar ca funcţionar de rând (pe funcţie de execuţie) la Comisariatul Judeţean Cluj al Gărzii, până la 11 iunie, adică după alegeri, când voia să-şi reia funcţia de conducere de la Oradea.

Trucul au fost descoperit abia după schimbarea Guvernului PDL, când la conducerea Gărzii Naţionale de Mediu a ajuns orădeanul Ovidiu Dăescu. Ca urmare, Prefectura Bihor a trimis CJ o solicitare pentru a analiza legalitatea candidaturii lui Mocan, iar câte una Gărzii Naţionale de Mediu şi Agenţiei Naţionale a Funcţionarilor Publici.

"E adevărat că, din punct de vedere formal, la momentul depunerii candidaturii domnul Mocan avea calitatea de funcţionar public suspendat, şi din acest punct de vedere nu încălca legea, dar prin faptul că mutarea sa de pe funcţia de conducere de la Oradea pe cea de execuţie de la Cluj era doar temporară, şi-a păstrat, tot formal, funcţia de conducere. Or, dacă şi-a păstrat funcţia de conducere, a încălcat Legea funcţionarilor publici, care cere imperativ ca funcţionarii cu funcţii de conducere să candideze numai dacă în prealabil îşi încetează relaţiile de muncă cu instituţia. Domnul Mocan şi-a încetat relaţiile de muncă cu Garda abia pe 12 iunie, deci la o lună şi 11 zile după ce şi-a depus candidatura", a explicat Traian Bogdan, preşedintele comisiei de validare, la prima reuniune a CJ Bihor, în care s-a decis invalidarea mandatului PDL-istului.

Între scuze şi acuze

În timp ce Călin Mocan nu a putut fi contactat pentru a-şi prezenta punctul de vedere, el având telefonul închis, preşedintele interimar al PDL Bihor, Ionel Avrigeanu, a declarat BIHOREANULUI că nu ştia de sentinţa Tribunalului, pe care s-a ferit să o comenteze. "Nu comentez nicicum. Înseamnă că nu mai înţelegem noi nimic din politică. Judecătoarea de la Biroul Electoral Judeţean (preşedinta BEJ, Florina Crişan - n.r.) l-a validat ca ales judeţean, a dat certificat de câştigător. Eu zic că sunt două decizii date de doi judecători care se contrazic. Preşedintele BEJ zice că a câştigat mandatul de consilier judeţean, Tribunalul Bihor spune că nu", a declarat liderul PDL Bihor, ignorând, la fel ca alte dăţi, faptul că la vremea depunerii candidaturii, mutarea lui Mocan la Cluj şi plecarea din funcţia de director nu erau cunoscute.

Chestionat cum va proceda, având în vedere că în urmă cu două săptămâni făcea cu ou şi cu oţet juriştii CJ, mai ales pe secretara judeţului, Carmen Soltănel, şi pe preşedintele comisiei de validare, Traian Bogdan, spunând că "dacă cei de la CJ au avut dreptate, noi o să ne cerem scuze; dacă noi o să avem dreptate, cineva din CJ, pe partea juridică, ar trebui mai mult decât să îşi ceară scuze şi să lase instituţia pe alte mâini", Avrigeanu a spus că asta va face: "O să îmi cer scuze, în prima şedinţă, pentru că instanţa a dat dreptate Consilului Judeţean".

Detalii, în articolul "Şmecher degeaba!"