Tribunalul Bihor a judecat, luni, recursurile fraţilor Ciprian şi Ovidiu Iova, proprietarii magazinului de etnobotanice Euphoria, dar şi recursurile celor trei colaboratori ai lor - Toma Martin, Lucian Heveşi şi Iosif Daniel Lingurar - împotriva deciziei de arestare preventivă dată de Judecătoria Oradea pentru că au vândut ilegal substanţe cu efect halucinogen.
"Recursurile au fost respinse ca nefondate", a declarat luni pentru BIHOREANUL judecătorul Cristian Monenci, purtătorul de cuvânt al Tribunalului Bihor. Cum hotărârea este definitivă, cei cinci rămân după gratii.
Aşa cum BIHOREANUL a mai scris, patronii de la Euphoria, precum şi cei trei colaboratori ai lor, cu ajutorul cărora vindeau drogurile, au fost arestaţi joi de Judecătoria Oradea pentru 29 de zile.
Instanţa a reţinut atunci că modul în care au acţionat inculpaţii (în mod organizat, au continuat activitatea infracţională cu toate că ştiau că activitatea desfăşurată de ei este ilegală şi au vândut etnobotanice la foarte multe persoane), denotă faptul că aceştia "sfidează ordinea publică şi nu au avut nici o reţinere că ar putea fi prinşi de către autorităţile statului, în condiţiile în care faptele de genul celor pentru care sunt cercetaţi au luat amploare".
Totodată, judecătorii au arătat că felul în care şi-au desfăşurat afacerea "conturează gradul ridicat de pericol social generic al faptelor reţinute în sarcina inculpaţilor". Astfel, lăsarea lor în libertate "determină o stare de pericol concret pentru ordinea publică, generând un sentiment de insecuritate şi neîncredere în rândul societăţii, iar împrejurările în care se reţine că au acţionat inculpaţii conduc la presupunerea rezonabilă că aceştia ar continua activitatea infracţională prin care să-şi asigure existenţa".
Cum se ştie, cei cinci au fost reţinuţi miercurea trecută, după o acţiune în forţă a poliţiştilor antidrog şi a procurorilor DIICOT. Anchetatorii au constatat că gruparea era coordonată de fraţii Iova, care, în perioada martie - octombrie, au procurat etnobotanice de la diverse persoane fizice din ţară, prin intermediul firmelor de curierat rapid, pe care, mai apoi, le-au distribuit în Oradea prin intermediul "locotenenţilor" lor.
Distribuitorii vindeau cu schimbul, asigurând consumatorilor distribuţia non-stop, livrând marfa inclusiv la domiciliul clientului. Cei trei distribuitori erau plătiţi pentru serviciile prestate în funcţie de cantitatea de produse vândute.