O scurtă ceremonie militară a avut loc, duminică, în centrul Oradiei, cu prilejul celor trei evenimente celebrate pe data de 9 mai: Ziua Independenței de Stat a României, Ziua Victoriei Coaliției Națiunilor Unite în cel de-al Doilea Război Mondial și Ziua Uniunii Europene.

Sărbătoarea a debutat la ora 12, la Statuia Ostaşului Român din Parcul 1 Decembrie, şi a strâns în jur doar câteva zeci de orădeni, în special părinţi sau bunici însoţiţi de copii. După ce s-a intonate imnul României şi cel al Uniunii Europene, iar preotul Garnizoanei Oradea (instituţie care, alături de Prefectură, Consiliul Judeţean şi Primăria Oradea a organizat evenimentul) a oficiat o scurtă slujbă religioasă, prefectul Dumitru Ţiplea a luat cuvântul.

Ca o lecţie scurtă de istorie, oficialul a amintit audienţei ce anume se sărbătoreşte, punctând discursul susţinut pe 9 mai 1877 de ministrul de externe liberal Mihail Kogălniceanu, care a declarat România o naţiune liberă şi independentă, predarea ultimelor trupe germane, care au fost învinse în războiul mondial, în data de 9 mai 1945, respectiv celebra declaraţie a ministrului de externe al Franţei, Robert Schuman, care pe 9 mai 1950 a propus noua organizare a statelor europene.

„Această zi cu triplă semnificaţie îmi aminteşte atât de capacitatea noastră de a ne decide soarta ca stat, cât şi de faptul că facem parte din marea familie europeană, unde suntem un membru respectat. Avem datoria de a respecta sacrificiile făcute de înaintaşii noştri pentru ca noi să ne bucurăm de o ţară liberă şi democrată, integrată în cea mai prolifică structură interstatală din lume. Glorie eroilor care şi-au dat viaţa în război pentru apărarea ţării, pentru pace şi pentru apărarea principiilor democratice, iar vouă, dragi cetăţeni români şi europeni, la mulţi ani!”, a spus Ţiplea. Ceremonia s-a încheiat cu depunerea coroanelor la baza statuii.