Monumentul funerar ridicat de Administraţia Domeniului Public în memoria celor 202 orădeni ale căror oseminte au fost scoase din cimitirele Olosig şi Seleuş în 2009 şi reînhumate în Cimitirul Municipal "Rulikowski" a fost sfinţit, joi, de patru preoţi de confesiuni diferite.

După ce conducerea ADP Oradea a fost criticată dur de deputatul Szabo Odon care a arătat că osemintele au fost îngropate cu o slujbă oficiată doar de un preot ortodox, la sfinţirea de joi au fost chemaţi reprezentanţii mai multor confesiuni. "Am trimis invitaţii tuturor episcopiilor, care şi-au desemnat reprezentanţi", a spus Liviu Andrica, directorul ADP Oradea.

Sfinţirea troiţei din Cimitirul Municipal a fost oficiată, aşadar, de preotul greco-catolic Ovidiu Duma, parohul Catedralei "Sfântul Nicolae", protopopul romano-catolic de Oradea, Pék Sandor, episcopul reformat Csury Istvan şi Mátyás Attila, protopop evanghelic-luteran, care au săvârşit şi un parastas pentru sufletele celor îngropaţi acolo. De asemenea, fiecare preot a rostit rugăciuni specifice confesiunii din care face parte, majoritatea fiind spuse în limba maghiară.

Deşi a fost prezent la eveniment, reprezentând Episcopia Ortodoxă a Oradiei, preotul Adrian Caba a asistat de pe margine la sfinţirea troiţei, feţelor bisericeşti ortodoxe fiindu-le interzisă slujirea împreună cu alte confesiuni.

La sfinţirea troiţei au asistat în total circa 30 de persoane, printre care un reprezentant al Comunităţii Evreieşti din Oradea, consilierii locali UDMR Sarkozi Zoltan, Ritli Ladislau jr. şi Szabo Jozsef şi reprezentanţii PPMT Bihor Zatyko Gyula şi Kristofi Kristof. Aceştia, dar şi alţi orădeni, au depus buchete de flori la monumentul funerar pe care au fost scrise numele celor 202 persoane mutate din Cimitirul Olosig şi Seleuş.