Trupa bucureşteană de folk-rock-artrock Bucium se va afla vinerea aceasta în faţa publicului din Oradea. Prezenţa formaţiei are ca scop lansarea celui de-al treilea album, Mioriţa, care conţine piese create în perioada 1998-2002, aşadar înaintea celorlalte două – Voievoizii (2000) şi Live în codrul ascuns (2016) – dar care fie s-au pierdut, fie nu puteau fi folosite în forma în care fuseseră înregistrate iniţial, fiind aduse la maturitatea necesară imprimării abia anul trecut.

Deşi titlul albumului, pe care piesele au fost imprimate fără pauză, fiind unul conceptual, ar putea trimite la aşa ceva, muzicienii de la Bucium spun că cântecele de pe Mioriţa „nu au nicio legătură cu mult vehiculatul fatalism românesc”. De altfel, nici versurile şi nici ritmurile nu sunt culese din folclor, ci sunt compoziţii originale care doar valorifică sound-ul arhaic românesc într-o formă, fireşte, prelucrată rock.

„Noi nu ne dorim o întoarcere la tradiţii şi origini, ci o înţelegere a lor. Dacă înţelegem mitologia românească, ne putem înţelege şi sufletele şi ne vom aprecia mai mult. Poate vom relua şi legătura cu natura, pentru a atinge o armonie şi un echilibru. În spatele versurilor sunt multe mituri, simboluri, lucruri ascunse”, spun membrii trupei.

Muzica Bucium se caracterizează prin dialoguri între instrumente şi schimbarea frecventă a tempo-ului, specifică fiind variaţia de la brutal la melodios, de la înălţător la tensionant, înglobând elemente tribale, primitive, care explică şi sound-ul arhaic.

Albumul Mioriţa, care vine sub forma unui obiect de colecţie, un CD de tip vinil însoţit de 14 ilustraţii ale artistului Radu Damian, va fi lansat la Oradea în cadrul unui concert programat vineri, 27 octombrie, cu începere de la ora 20, la Moszkva Cafe, preţul unui bilet fiind de 15 lei achiziţionat din timp, respectiv 20 lei înainte de spectacol.