Datele satelitului STEREO arată că plasma ejectată de cea mai mare erupţie solară din ultimii cinci ani, petrecută recent, se deplasează cu o viteză de 410 kilometri pe secundă. Dacă va continua să avanseze cu această vizeză, plasma va atinge orbita Pământului nu mai târziu de vineri seara.

După ce plasma va ajunge în atmosfera Terrei, oamenii de ştiinţă de la Laboratorul de astronomie şi studierea Soarelui de la Institutul Lebedev din Moscova se aşteaptă ca aceasta să provoace o furtună magnetică puternică, potrivit Agerpress.

În noaptea de luni spre marţi, în jurul orei 01:56 GMT, sateliţii GOES au fixat pe Soare o erupţie de clasa X2, clasificarea cea mai înaltă. "Erupţia a fost însoţită de emisii mari de plasmă, care au fost observate simultan de mai multe instrumente spaţiale, astfel încât efectele geomagnetice ale procesului sunt aproape inevitabile", potrivit unui comunicat al institutului din Rusia.

O erupţie solară provoacă eliberarea instantanee a unei cantităţi uriaşe de energie care se află în cromosfera şi coroana Soarelui. Această materie este proiectată la viteză foarte mare în spaţiul interplanetar. Fenomenul este însoţit de o emisie de raze X, de unde radio şi, în cazul erupţiilor mai puternice, de lumină vizibilă. Când ajung în apropierea Pământului şi intră în atmosferă, în special deasupra regiunii polului nord, particulele creează aurorele polare. De asemenea, ele perturbă propagarea undelor radio în jurul globului, afectând reţelele de distribuţie a electricităţii.

Potrivit presei internaţionale, unii specialişti cred că Pământul va fi lovit de niveluri fără precedent de energie magnetică, din cauza exploziilor solare, în jurul anului 2013.