De acum, în Uniunea Europeană se pot folosi viermii de făină galbeni uscaţi pe post de aliment. Statele membre ale UE au aprobat utilizarea lor în bucătărie, sub formă de insecte uscate întregi, sau ca ingredient al unor produse alimentare, de exemplu sub formă de pudră în produse proteice, biscuiţi sau produse pe bază de aluat.

Această primă autorizare de introducere a insectelor pe piaţa UE ca alimente are loc în urma unei evaluări ştiinţifice riguroase efectuate de Autoritatea Europeană pentru Siguranţa Alimentară.

„Strategia De la fermă la consumator identifică insectele ca sursă alternativă de proteine care poate sprijini tranziţia UE către un sistem alimentar mai durabil. Milioane de oameni consumă deja zilnic insecte. În plus, conform Organizaţiei Naţiunilor Unite pentru Alimentaţie şi Agricultură (FAO), insectele sunt o sursă alimentară sănătoasă şi foarte nutritivă, cu un conţinut ridicat de grăsimi, proteine, vitamine, fibre şi minerale”, se menţionează într-un comunicat al Comisiei Europene.

Decizia va fi confirmată în Executivul european în următoarele săptămâni.