Elevii bihoreni din clasele de-a VIII-a şi de-a XII-a vor avea ocazia să afle ce fel de meserii li se potrivesc.

Testările se vor ţine în cadrul unui târg de orientare profesională care va avea loc pe 23 şi 24 octombrie, la Cetatea Oradea, fiind organizat de AJOFM Bihor, alături de Societatea de Binefacere "Don Orione", de Inspectoratul Şcolar Judeţean Bihor, dar şi mai mulţi parteneri din Ungaria.

"Copiii vor fi preluaţi de un consilier AJOFM şi, după ce vor vizita spaţiile expoziţionale, vor ajunge în zona în care continuu, în cele două zile, se vor aplica teste de orientare în carieră, care se interpreta pe loc", a declarat directorul AJOFM Bihor, Békési Csaba, miercuri, într-o conferinţă de presă.

În plus, din oră în oră, specialişti din sectorul privat şi din ONG-uri vor ţine workshop-uri pe teme care au legătură cu orientarea profesională, la care elevii vor putea participa gratuit.

"O imagine clară"

Potrivit inspectorului şcolar general Alin Novac Iuhas, prezent în aceeaşi conferinţă de presă, la târg vor merge organizat 5.461 de elevi din Bihor, din care circa 2.700 elevi în ultimul an de gimnaziu, iar ceilalţi în ultimul an de liceu.

Pe lângă consilierea în orientarea profesională, elevii vor vedea, concret, ce presupun meseriile care se cer acum pe piaţa forţei de muncă, dar şi ce fel de aparate folosesc companiile locale. Cel puţin 50 de firme vor fi prezente la târg, potrivit organizatorilor.

"Ne dorim ca tinerii noştri să vadă clar ce presupune o meserie, să poată să-şi facă o imagine clară", a precizat şeful IŞJ Bihor.

Părinţii, bine-veniţi

În plus, la târg au confirmat prezenţa 20 de licee din Bihor, atât din rândul celor profesionale, cât şi teoretice, tocmai pentru ca elevii care în vară vor da admiterea să ştie ce opţiuni au. De asemenea, pentru elevii mai mari care vor vizita târgul, vor etala oferta de şcolarizare şi cele patru universităţi locale.

Şeful AJOFM Bihor a menţionat că, pe lângă elevii care vor veni organizat la târg, vor fi bine-veniţi toţi curioşii, indiferent că sunt elevi, profesori sau părinţi. "Ne-am bucura să vină şi mulţi părinţi", a spus Békési, adăugând că aceştia ar putea afla, astfel, ce presupune munca într-o fabrică, în ziua de azi.

Târgul din Cetate va fi organizat în cadrul unui proiect cu finanţare europeană, în valoare totală de 2,5 milioane de euro. Proiectul prevede că o ediţie similară va fi organizată şi în anul 2020.