Oradea a intrat în rândul oraşelor care îşi ascultă cetăţenii. Municipalitatea va implementa procesul de bugetare participativă, ceea ce înseamnă că Primăria va finanţa, în 2018 şi 2019, câte 10 proiecte propuse de orădeni.
O primă sondare pe această temă scoate la iveală că oamenii vor, întâi de toate, străzi asfaltate...
Pe vot
Conform Hotărârii votate de Consiliul Local, orădenii vor avea la dispoziţie o aplicaţie prin care vor înscrie proiectele pe care le propun spre finanţare. Lucrările vor trebui să se încadreze în domeniile: infrastructură stradală, amenajarea de spaţii verzi şi locuri de joacă, mobilitate, accesibilitate şi siguranţa circulaţiei, amenajarea de spaţii publice, infrastructură culturală, infrastructură socială, infrastructură de sănătate şi digitalizare.
Un proiect va putea costa cel mult 200.000 euro, iar cele mai votate 10 propuneri vor fi implementate de Primărie. Potrivit spuselor viceprimarului Florin Birta, o primă votare se va face online, fiind urmată de una la urne, în cartiere, pentru cele mai bine plasate proiecte.
Până la lansarea aplicaţiei, orădenii au spus ce ar vrea pe reţelele de socializare. Majoritatea au propus asfaltarea unor străzi şi amenajarea a noi locuri de parcare. Unii au reamintit Primăriei că numeroase capace de canal se mişcă sub roţile maşinilor, problemă pe care ar dori-o rezolvată o dată pentru totdeauna.
Idei de orădeni
Alţii au avut însă şi propuneri concrete vizând noi amenajări. Monica Ilie, de pildă, a propus construirea unei piste pentru biciclişti în Podgoria, iar Costi Bandui crede că Parcul 22 Decembrie ar trebui îngrădit, aşa încât copiii care se joacă acolo să n-o poată zbughi în şosea.
Kovacs Levente a propus ca în Parcul Petofi să fie montate fântâni arteziene şi să fie plantaţi copaci tineri, iar Alex Cicortaş consideră că ar trebui amenajate mai multe terenuri de tenis. O altă orădeancă, Maria Dota, a propus reabilitarea treptelor deteriorate din pasajul subteran de la Crişul, care acum sunt un pericol pentru trecători, iar Ghiţă Costaniuc a sugerat să fie construite mai multe toalete publice, iar Gara Mare să fie modernizată.
Desigur, toate acestea sunt deocamdată simple idei, iar pentru municipalitate vor conta doar proiectele propuse oficial şi asumate, prin vot, de cât mai mulţi dintre orădeni. Pentru că, până la urmă, e vorba de banii lor...