Pentru a-i putea impozita corect pe orădeni, Primăria îi va chestiona despre instalaţiile pe care le au în case.

Începând de săptămâna viitoare, municipalitatea va trimite prin poştă chestionare la care orădenii vor trebui să răspundă, deconspirând dacă au sau nu instalaţii electrice, de apă, canalizare sau încălzire.

"Prin acest demers, municipalitatea doreşte actualizarea bazelor de date a proprietăţilor privind dotarea cu instalaţii şi fără instalaţii şi care să permită o impozitare corectă şi corespunzătoare pentru fiecare proprietar în parte", se arată într-un comunicat de presă al Primăriei.

Completaţi şi returnaţi!

Municipalitatea va expedia 14.280 de chestionare, către proprietarii imobilelor care, în evidenţele Primăriei, figurează ca fiind fără instalaţii de încălzire.

"Practic, proprietarii vor fi invitaţi să răspundă dacă încălzirea imobilului pe care îl deţin se face prin calorifere sau conducte în pardoseală, dacă imobilul e racordat la reţeaua de apă şi canalizare sau dacă are instalaţii electrice, indiferent dacă sunt conectate la reţelele publice sau sunt autonome. Momentan, aşteptăm editarea chestionare de către un operator specializat, urmând ca în perioada imediat următoare acestea să fie transmise prin poştă către toţi cei 14.280 de proprietari de case sau apartamente la case", a explicat, conform comunicatului, directorul economic al Primăriei, Eduard Florea.

Cetăţenii vor trebui să înapoieze chestionarele completate fie prin email pe primarie@oradea.ro, prin poştă sau predându-le direct în Sala Ghişeelor de la parterul Primăriei Oradea.

"Mizăm pe buna credinţă a oamenilor"

Potrivit Codului Fiscal, impozitul pe proprietate se plăteşte raportat la valoarea imobilului, valoare care depinde şi de prezenţa sau absenţa instalaţiilor.

O clădire este considerată ca fiind cu instalaţii dacă are un sistem de conducte şi reţele, chiar dacă este independentă de infrastructura oraşului. O condiţie pentru ca imobilul să fie declarat cu instalaţii este ca acesta să deţină toate cele patru utilităţi: apă, canalizare, electricitate şi încălzire.

Dacă o clădire e încălzită exlusiv cu sobe în fiecare cameră, ea nu este încadrată ca fiind cu instalaţii, chiar dacă e racordată la reţeaua de apă, canalizare şi curent electric.

În schimb, dacă imobilul are un cazan sau centrală şi o reţea de calorifere sau conducte, este încadrată în categoria imobilelor cu instalaţii. De asemenea, conform legislaţiei în vigoare, locuinţa încălzită exclusiv cu aer condiţionat sau cu panouri radiante nu este încadrată ca având instalaţii.

"Încercăm o abordare prietenoasă a problemei clădirilor declarate în acest moment ca fiind fără instalaţii. Practic, mizăm pe buna credinţă a oamenilor. Prin urmare, le vom trimite cetăţenilor chestionare, la care vom aştepta un răspuns până în toamnă, respectiv până la data de 30 septembrie. După această dată, vom avea o situaţie actualizată la zi a proprietăţilor cu instalaţii şi fără instalaţii, urmând a face verificări în teren la acele adrese la care nu vom primi chestionarul completat", a precizat şi viceprimarul Florin Birta.

Citeşte pe această temă şi articolul:

"Caloriferul la control! Peste 14.200 de orădeni care şi-au declarat casele fără instalaţii vor fi verificaţi"