De anul viitor, toţi clienţii companiei RER Vest vor plăti factura de salubritate nu doar în funcţie de dimensiunea pubelei alese, ci şi de frecvenţa cu care o scot în faţa casei, pentru a fi golită. 

Operator licenţiat în Oradea şi 25 de comune din jur, RER Vest le oferă tuturor clienţilor pubele dotate cu microcipuri, care vor fi scanate la fiecare golire, pentru a se putea stabili mai amănunţit volumul de deşeuri produs de fiecare gospodărie. Cum toţi românii trebuie să plătească serviciul de salubritate în funcţie de câte deşeuri produc, sistemul introdus de RER este deopotrivă inovator şi flexibil: practic, clientul decide cât de mare îi va fi factura de salubritate.  

Obligaţie legală

Inspirat din Europa Occidentală, sistemul "plăteşti cât arunci" a fost introdus în legislaţia românească în urmă cu doi ani, dar până acum în Bihor nu a fost aplicat. Potrivit Ordonanţei de Urgenţă 74/2018, autorităţile locale sunt obligate să taxeze fiecare cetăţean pentru gunoaiele generate, ca o măsură menită să ducă la reducerea cantităţilor de deşeuri abandonate la halde. Cu cât aruncă mai multe mizerii, cu atât un cetăţean va plăti mai mult. Şi viceversa...

În prezent, oamenii plătesc factura de gunoi în funcţie de numărul de persoane care locuiesc în gospodărie, aşa că primăriile şi operatorii de salubritate au fost nevoiţi să caute soluţii pentru implementarea acestei schimbări.

Sistem flexibil

Desemnat operator în Oradea, dar şi în 25 de comune din jurul municipiului (Biharia, Borş, Ceica, Cetariu, Copăcel, Drăgeşti, Gepiu, Girişu de Criş, Hidişelu de Sus, Holod, Husasău de Tinca, Ineu, Lăzăreni, Nojorid, Oşorhei, Paleu, Săcădat, Sălard, Sânmartin, Sântandrei, Sârbi, Spinuş, Tileagd, Toboliu şi Vârciorog), în urma unor licitaţii organizate de autorităţile locale şi judeţene, RER Vest a decis să introducă sistemul "plăteşti cât arunci" într-o modalitate inovatoare şi flexibilă pentru clienţi, oferindu-le posibilitatea să decidă cât de voluminoasă să fie pubela lor, dar şi cât de des vor să o golească.

După ce semnează contractul de salubrizare, toţi clienţii companiei primesc gratuit sacii şi recipientele necesare pentru colectarea separată a deşeurilor. Locul resturilor reziduale, adică acele deşeuri care nu pot fi reciclate sau valorificate, este în pubela de culoare neagră, pentru care, conform contractelor încheiate cu autorităţile locale, RER Vest are obligaţia să asigure o colectare pe săptămână. 

Colectare... inteligentă

Pubelele negre distribuite de RER Vest sunt de diferite dimensiuni, astfel că fiecare client poate să aleagă recipientul care i se potriveşte cel mai bine. De pildă, într-o gospodărie unde locuiesc până la trei persoane, este recomandată o pubelă cu un volum de 60 de litri, în timp ce familiile mai numeroase sunt îndemnate să opteze pentru una mai mare. 

Nu doar volumul pubelei va determina costul facturii de salubritate. Pentru că este posibil ca în anumite gospodării, mai ales în cele locuite de o singură persoană şi în cele în care se respectă cu stricteţe regulile colectării selective, cel mai mic recipient, de 60 de litri, să nu se umple într-o săptămână gunoaie, clienţii RER Vest vor avea posibilitatea să plătească pentru frecvenţa cu care pubela este golită. 

Toate recipientele distribuite de RER Vest au în interior un microcip RFID (Radio-Frequency Identification, adică identificare prin unde radio), iar autogunoierele au cititoare specifice, aşa că de fiecare dată când o pubelă este golită, autospeciala contabilizează acest procedeu. Fiecare microcip este alocat unui client, aşa că sistemul va şti, fără dubii, de câte ori pe lună a fost golită pubela unei anumite gospodării. 

Preţ pe ridicare

Datele colectate cu ajutorul microcipurilor vor fi folosite pentru stabilirea cuantumului facturii de salubritate pentru fiecare client în parte. Împreună cu autorităţile locale, RER Vest va stabili tarifele pentru colectarea deşeurilor în acest sistem. Utilajele de salubritate vor continua să străbată, în fiecare săptămână, toate traseele deja stabilite, însă vor goli doar pubelele celor care le-au scos la limita proprietăţii. Drept urmare, în fiecare lună, costul de salubrizare ar putea fi diferit, în funcţie de numărul colectărilor.

Sistemul se va aplica în Oradea şi în comunele din jur, atât la case, cât şi la blocuri. Frecvenţa colectării va fi măsurată pentru toate tipurile de deşeuri colectate în pubele sau containere, cu excepţia sticlei. Aşadar, toţi clienţii RER Vest vor plăti aşa cum prevede legea: pentru cât aruncă.