Cele mai pitoreşti locuri ale judeţului, monumentele istorice, dar şi frumuseţea unor locuri ascunse se află în cea mai nouă monografie a judeţului Bihor, reeditată şi lansată luna trecută, de artistul fotograf Ovi D. Pop.

Volumul, ajuns la a şasea ediţie, are în total 200 de pagini în care oferă informaţii despre toate monumentele istorice din judeţ, dar şi despre atracţiile turistice, actualizate. În ea, cei care o răsfoiesc pot vedea inclusiv clădiri nou reabilitate. "Cum aud că s-a mai reabilitat, de pildă, o biserică, mă duc să o pozez", a spus Ovi.

Faţă de ediţia precedentă, noua monografie aduce în plus circa 500 de poze, realizate atât în subteran, cât şi din aer, cu elicopterul. "Cam 35% sunt fotografii noi, iar 50% sunt reeditate. Sunt vreo 2000 de imagini în total, din toate cele 400 de sate din Bihor", a precizat autorul.

Scris în limbile română, maghiară şi engleză, volumul are câte o pagină dedicată fiecărei comune sau oraş. Astfel, cititorii pot afla atât informaţii despre poziţionarea localităţilor, cât şi obiectivele turistice ce merită vizitate.

Dacă ediţiile precedente au fost realizate în parteneriat cu Consiliul Judeţean Bihor, de data aceasta autorul a suportat costurile de unul singur. De altfel, pentru că în ţară tiparul costa foarte mult, noua ediţie a monografiei Bihorului a fost tipărită în China, costurile fiind reduse cu circa 30%.

Monografia judeţului Bihor este disponibilă în două versiuni: una de lux, adică cu coperte tari, care costă 100 de lei, şi una soft, care costă 70 de lei. Ambele pot fi cumpărate din librării din oraş, exceptând Humanitas, dar şi de la King Art, respectiv de la sediul firmei Duran's Press, de pe strada Iuliu Maniu (https://www.facebook.com/www.durans.ro).