Datele Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii arată că un sfert dintre accidentele vasculare cerebrale, o treime din decesele cauzate de cancerul pulmonar şi 29.000 de morţi premature din fiecare an sunt provocate de poluarea aerului. 

Un studiu publicat în urmă cu un an arăta că Oradea este pe locul 160 în topul celor mai poluate localităţi din Europa şi că aici 107 decese ar putea fi evitate anual, dacă aerul ar conţine mai puţine pulberi în suspensie (particule de praf, noxe, particule de deşeuri etc.). 

Cui îi pasă, însă, de cât de murdar este aerul pe care îl respiră orădenii? Agenţia pentru Protecţia Mediului Bihor monitorizează calitatea aerului prin staţii amplasate pe Bulevardul Dacia, în zona industrială din Episcopia şi în cartierul Nufărul, dar adesea cel puţin una dintre staţii este defectă. 

Specialiştii APM nu au transmis niciodată publicului vreo avertizare privind poluanţii din aer, rezumându-se să publice pe site-ul instituţiei (unul învechit şi complet neprietenos) rapoarte zilnice privind monitorizările. Cine le găseşte e liber să le citească.

Interpretează cineva aceste rapoarte? Sigur nu Primăria, care n-a invocat vreodată informaţiile privind calitatea aerului din oraş - cu adevărat îngrijorătoare, mai ales în zilele ceţoase de toamnă şi de iarnă - pentru promovarea unor soluţii. Orădenii sunt pe cont propriu, dacă vor să inspire "curat".

Aşadar, e bine de ştiut că mai multe informaţii despre poluanţii din atmosferă se pot obţine de pe site-ul calitateaer.ro, unde se regăsesc date tehnice înregistrate de staţiile de monitorizare. Despre problemele medicale pe care le generează poluarea se poate citi pe platforma Aer Curat (curat.aerlive.ro), recent lansată ca un manifest pentru protejarea aerului din România. 

Iar cei care vor să se ferească de poluarea din atmosferă pot urma sfaturile specialiştilor: să evite să facă sport în aer liber la orele de vârf ale traficului şi să închidă ferestrele atunci când senzorii de monitorizare a aerului indică o calitate proastă. Şi, fireşte, pe cât posibil, să nu mai contribuie ei înşişi la poluarea aerului...

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!