În stratosferă (la 10-50 km altitudine), ozonul protejează viaţa de razele ultraviolete ale Soarelui. Mai aproape de Pământ, activităţile umane produc concentraţii de ozon de câteva ori mai mari faţă de nivelul normal, natural.

Atunci când nivelurile ozonului şi ale altor poluanţi atmosferici, cum sunt oxizii de azot şi substanţele sub formă de particule, sunt ridicate, combinaţia dintre ele se transformă într-un smog nociv. Totuşi, cele mai ridicate concentraţii de ozon nu se regăsesc întotdeauna în centrele urbane unde se emit poluanţii care generează de obicei ozon. Acest lucru se explică prin faptul că abundenţa oxidului de azot provenită de la maşini contracarează deseori formarea ozonului. Consecinţa, dată fiind posibilitatea transportării ozonului, de către vânt, pe distanţe de până la 400-500 km pe zi, este că un incident ecologic legat de ozon poate să se înregistreze în regiuni aflate la mare distanţă de sursa poluanţilor.

Pentru a oferi publicului o informare corectă şi accesibilă, Agenţia Europeană de Mediu (EEA) a creat site-ul Ozone Web (http://www.eea.europa.eu/maps/ozone/map), care oferă pentru prima dată oricărui utilizator de internet posibilitatea de a monitoriza şi de a identifica incidentele de poluare cu ozon la nivelul solului în întreaga Europă.

În fiecare oră, EEA primeşte date de la peste 500 de staţii de monitorizare a calităţii aerului şi le publică în timp real. Fie prin introducerea numelui unei anumite localităţi, fie făcând click pe harta Europei, utilizatorii pot urmări calitatea aerului. Ozone Web reflectă dimensiunea internaţională a poluării aerului, care se produce într-un singur loc, dar care poate avea un impact considerabil la distanţe de sute de kilometri.

Adriana Calapod.jpgStaţia automată de monitorizare a calităţii aerului amplasată la sediul Agenţiei pentru Protecţia Mediului Bihor transmite date în timp real către acest site, astfel că şi populaţia din judeţul nostru poate urmări concentraţiile de ozon înregistrate de staţie, care oferă informaţii reale. Şi fiecare putem şti, astfel, ce se întâmplă în jurul nostru...

Adriana Calapod
şef Serviciu Monitoring, Bază date şi Rapoarte, APM Bihor