Hepatita B este o boală gravă care poate evolua spre fibroză, ciroză sau cancer hepatic. Prevenţia hepatitei B se face prin vaccinare. Cu toată polemica din mass-media, vaccinarea este singura modalitate de prevenire eficientă a hepatitei B.

Din 1 ianuarie 2018 în Franţa este obligatorie vaccinarea contra hepatitei B a copiilor născuţi după această dată. De asemenea este necesară vaccinarea tuturor copiilor şi adolescenţilor de până la 16 ani care nu au fost vaccinaţi anterior.

Pentru nou născuţi se utilizează de obicei un vaccin hexavalent care conţine şi vaccinul anti-hepatita B.

Vaccinarea se recomandă şi copiilor şi adolescenţilor instituţionalizaţi, pentru nou născuţii din mame purtătoare de antigen HBs, pentru cei cu transplant etc.

ATENŢIE!

Este necesară şi imunizarea personalului medical, pentru evitarea riscului de infectare. Există şi un tratament medicamentos cu interferon, lamivudine, entacavir, baraclude etc. pentru bolnavii cu hepatită cronică B fără complicaţii.

REŢINEŢI!

Prevenirea hepatitei B se face prin evitarea raporturilor sexuale neprotejate, igiena cotidiană riguroasă (periuţe de dinţi, aparate de ras şi alte articole de igienă personală numai pentru uz propriu) şi vaccinarea, care este cea mai eficientă.