La Campionatul Naţional de Înot pentru Cadeţi, ediţia 2016, organizat în premieră la complexul sportiv din incinta Aquaparkului, s-a demonstrat că pentru iubitorii nataţiei din Oradea şi din ţară capriciile vremii nu contează. La deschiderea oficială s-au rupt norii, iar avertizările meteo ne-au spus că nu avem ce căuta afară timp de două zile.

N-a fost o problemă, bazinul acoperit era la doi paşi! Mutarea competiţiei a fost rapid acceptată: toţi cei prezenţi, sportivi şi spectatori, mari şi mici, de la cei din Bucureşti până la cei din Kolozsvar, au ajutat consistent gazdele orădene să mute toate "catrafusele". Atunci m-am convins că există mulţi tineri dedicaţi acestui sport.

Apa nu este un element vital doar pentru înotătorii de performanţă, ci pentru fiecare dintre noi. Suprafaţa Terrei e acoperită de apă în proporţie de două treimi şi gheţarele încă nu s-au topit. Corpul uman este 70% apă. Unul dintre cele trei Crişuri, cel Repede, trece prin Oradea, de fapt oraşul s-a construit pe malul acestui râu splendid. Primul sportiv român care a reuşit să înoate 100 de metri în mai puţin de 1 minut era un sportiv din Oradea, Schier Herman. Şi atunci nu pare de-a dreptul firesc ca fiecare orădean, mic sau mare, să înveţe să înoate?

Înotul este cel mai sănătos sport. Îţi pune toată musculatura la treabă, iar plămânii cresc instantaneu, accelerând respiraţia şi implicit circulaţia sanguină. Aşadar, în apă nu trebuie doar să visăm la medalii olimpice, ci să ne punem creierul la treabă. S-ar putea să funcţioneze mult mai bine.

Cele mai bune argumente pentru beneficiile înotului mi le-a oferit fiica mea, Ingrid: "Apuci! Orice om are nevoie de apă, pentru a-şi potoli setea, pentru a găti, a se spăla. Dar pentru mine înseamnă mult mai mult. Înotând, pot fi eu însămi, pot să-mi descopăr toate puterile în apă. Când înot, uit de lumea din jur, cu problemele ei cu tot"...

Încet, dar sigur, vacanţa de vară se încheie. Aşadar, gata cu scuzele şi capul sub apă!

Huszár István
Consilier local UDMR