Circa 40 de lucrători din Penitenciarele Oradea, Arad, Baia Mare şi Gherla protestează, marţi dimineaţa, în faţa Instituţiei Prefectului Bihor, cerând demisia ministrului Justiţiei, Tudorel Toader, pe care l-au strigat "Tudorel, minciunel" şi "Tudorel, sluga model" pentru că, în ciuda promisiunilor pe care le-ar fi făcut în discuţiile cu reprezentanţii sindicatelor din Penitenciare, nu a rezolvat niciuna dintre problemele majore ale sistemului, precum lipsa angajaţilor şi neplata orelor suplimentare.

"De la greva noastră japoneză ministrul Justiţiei nu a luat nicio măsură concretă. Din contră, au încercat să ne păcălească. La salariul de luna trecută nu s-a plătit nicio oră suplimentară, din cauza unei interpretări eronate a solicitărilor noastre. Ei au spus că noi am cerut plata orelor suplimentare cu 250%, ceea ce nu e adevărat. Cerem să se plătească la fel, cu acel spor de 75%. Dacă nu se poate acorda şi timp liber corespunzător, să ne plătească încă 100% aşa cum se procedează şi în sănătate", a declarat pentru BIHOREANUL Călin Ardelean, Preşedintele Sindicatului Independent al Lucrătorilor din Penitenciarul Oradea.

De asemenea, el a spus că angajaţii din penitenciare sunt nemulţumiţi şi de o aberaţie a sistemului. "Dorim să nu mai fie păzite penitenciarele, inclusiv cele de maximă siguranţă, de alţi deţinuţi, lucru care mi se pare anormal. Este pe lângă lege. Se întâmplă şi la Oradea şi în alte închisori, de mai mulţi ani de zile. Din lipsă de personal, se aleg deţinuţi de la regim deschis cu bună purtare şi puşi în posturile de pază, dar faptul este periculos. E o prevedere arbitrară, inventată de Administraţia Naţională a Penitenciarelor pentru a-şi ascunde incompetenţa", a spus sindicalistul.

Totodată, sindicaliştii sunt nemulţumiţi de faptul că sunt prea puţini. În Penitenciarul Oradea, în loc de 340 de angajaţi sunt 240, iar ANP face angajări.

O altă nemulţumire este lipsa concursurilor pentru posturile de directori în Penitenciare. Angajaţii contestă faptul că ministrul Justiţiei abuzează de numiri şi prelungeşte ilegal interimate, inclusiv pe cel al directorului general al Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor, Marian Dobrică.

Marţi dimineaţa, din cauza tuturor acestor nemulţumiri, sindicaliştii, inclusiv cei veniţi din oraşele apropiate, au suflat în vuvuzele şi au cerut demisia lui Tudorel Toader.

Citeşte şi: 

Sindicaliştii din Penitenciarul Oradea, în grevă japoneză. Se fac mii de ore suplimentare și ar mai trebui angajate 100 de persoane (FOTO)