După ce a anunţat, joi, că va merge la Guvern pentru a-şi prezenta demisia, ministrul justiţiei, Tudorel Toader, a postat, în cursul serii, pe pagina sa de Facebook documentul. 

Premierul Viorica Dăncilă a trimis deja la Cotroceni o cerere de revocare din funcţie a ministrului justiţiei, astfel că dacă va aproba demisia lui Tudorel Toader, la Cotroceni vor exista două cereri care îl privesc pe ministrul Justiţiei, notează Digi24.ro.

Joi dimineaţa, ministrul Justiţiei Tudorel Toader declara, după o primă întâlnire cu premierul, că "a luat act" de decizia acesteia de a trimite preşedintelui solicitarea de revocare din funcţie.

El a precizat că premierul nu îi poate cere demisia, pentru că nu e corect din punct de vedere juridic. A dat asigurări că va reflecta la ceea ce are de făcut şi, până la sfârşitul programului, va decide dacă trimite demisia la Guvern sau dacă rămâne pe ideea revocării. 

Textul demisiei:

"Stimată Doamnă Prim-ministru,

Luând act de voinţa politică exprimată în cadrul Comitetului Executiv al PSD (CEX), în sensul retragerii sprijinului politic din calitatea de ministru al justiţiei

Luând act de decizia dumneavoastră de a transmite Preşedintelui României, Klaus Werner Iohannis, solicitarea revocării din funcţia de ministru aj Justiţiei,

Luând act de voinţa dumneavoastră în cadrul întrevederii de astăzi, 18 aprilie 2019, la sediul Guvernului, în sensul depunerii demisiei din funcţia de ministru al justiţiei,

Cunoscând faptul că în procedura de remaniere guvernamentală, prim-ministrul are rolul decisiv,

Vă depun demisia din funcţia de ministru al justiţiei, urmând ca dumneavostră să apreciaţi asupra destinaţiei şi utilizării acesteia.

Totodată, cunosc faptul că până la publicarea în Monitorul Oficial a decretului de numire a noului ministru al justiţiei, îmi revine obligaţia asigurării continuităţii activităţii la nivelul Ministerului Justiţiei.

Vă ro să primiţi, Doamnă prim-ministru, expresia înaltei mele consideraţii."

Există diferenţe între renovarea şi demisia lui Toader, scrie Digi24.ro. În cazul revocarii, preşedintele nu are un termen în care să semneze decretul, în timp ce în cazul demisiei are la dispoziţie 45 de zile. Prin refuzul de a demisiona Tudorel Toader i-ar fi pus în încurcătură pe cei de la PSD.

După cum se ştie, liderii PSD s-au reunit, miercuri, în şedinţa Comitetului Executiv, unde au decis retragerea sprijinului politic pentru ministrul Justiției, Tudorel Toader. În urma votului, acesta ar putea fi înlocuit cu deputatul Eugen Nicolicea.

Citeşte şi: PSD a decis să-i retragă sprijinul lui Tudorel Toader. Ministerul Justiției ar putea fi preluat de Eugen Nicolicea