Procurorul şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi a fost prezentă, marţi, în faţa Secţiei pentru Procurori a CSM, pentru a fi audiată, la şedinţa participând şi Tudorel Toader, ministrul Justiţiei, cel care cere revocarea sa din funcţie.

Codruţa Kovesi a susţinut o pledoarie în care a respins, punct cu punct, acuzaţiile aduse în raportul ministrului Justiţiei, concluzionând că “motivele cererii de revocare sunt nereale, nedovedite, netemeinice”.

Kovesi a precizat, printre altele, că DNA a avut în 2016 cele mai bune rezultate de la înfiinţare până în prezent. De asemenenea, referitor la refuzul de a se prezenta la comisia parlamentară de anchetă, Kovesi a spus că a răspuns în scris forului, menţionând că nu putea să prevadă decizia CCR care a stabilit că este un conflict de natură constituţională.

Şefa DNA a arătat că plenul CSM a stabilit că tocmai Tudorel Toader este cel care şi-a depăşit competenţa (în declaraţiile privind cazul Belina – n.r.), iar când a fost întrebată de către ministru cu câte voturi a fost luată această decizie, Kovesi a răspuns: "Mă bucur că îmi puneţi întrebări, până acum nu aţi vrut să ştiţi punctul meu de vedere".

Kovesi a mai spus că interviurile şi ieşirile sale publice nu au avut nicio legătură cu reacţiile unor oficiali europeni sau ambasadori şi că “nu există nicio dispoziţie legală să interzică unui procuror să se exprime privind dispoziţiile legale”.

Procurorul şef al DNA a declarat că nu există nicio condamnare la CEDO în cauze instrumente de DNA după anul 2013, de când a preluat conducerea instituţiei, şi l-a acuzat pe ministru că a prezentat date nereale şi nedovedite în ceea ce priveşte numărul achitărilor. "În 2016 au fost 116 persoane achitate, 15 ca urmare a aplicării dezinciminării ca urmare a deciziei CCR privind abuzul în serviciu. În 2017 nu a crescut numărul achitărilor, avem 92 de inculpaţi pe alte temeiuri decât decizia CCR. Din cei 92, 32 au fost trimişi în judecate în anul anului 2013, 13 în 2011, 1 în 2006, 5 în 2009”.

Ministrul Justiţiei a declarat că discursul procurorului şef al DNA ar putea fi "seducător dacă îl ţine în faţa celor care nu se pricep", menţionând că nu l-a convins. "Eu nu sunt aici să vă conving pe dvs, dacă voiaţi să fiţi convins, aţi fi avut o discuţie prealabilă şi aţi fi discutat pe cale instituţională. Sunt aici să ofer explicaţii şi probe, prin care să arat că ceea ce dumneavoastră aţi susţinut nu este întemeiat şi nu este real", a replicat Kovesi.

După trei ore de dezbateri, secţia de procurori a CSM a decis să dea aviz negativ solicitării ministrului Justiţiei. “Secţia pentru procurori a decis respingerea solicitării ministrului Justiţiei cu privire la posibilitate revocării doamnei procuror şef. Prin urmare, avizul este unul negativ. În perioada următoare decizia va fi motivată, motivarea va fi una amplă, asumată", a declarat vicepreşedintele CSM, Codruţ Olaru.

Avizul, care este doar consultativ, va fi trimis la Cotroceni, decizia de revocare aparţinând preşedintelui Klaus Iohannis.

Ministrul Justiţiei Tudorel Toader a declarat, în faţa secţiei procurori, înainte de vot, că rezultatul este previzibil pentru el. "Rezultatul e previzibil pentru mine, dar am venit din respect pentru instituţie. Nu e problemă...", a spus demnitarul.