Guvernul se sacrifică... 

PDL-iştii au dat-o iar în bară. După ce în urmă cu câteva săptămâni, în frunte cu Dorin Corcheş, preşedintele PDL Oradea, criticau aspru administraţia Bolojan că nu oferă suficientă protecţie socială pensionarilor, luni, la sediul PDL Bihor, Ioan Pantea, fost consilier local şi actualmente director adjunct la Casa Judeţeană de Pensii, mai nu a zis că ar trebui îngropaţi!

Împreună cu colegul său de partid, Mişu Jean Manolescu, Pantea a venit în faţa jurnaliştilor apărând cu emfază guvernul Boc care "se sacrifică" pentru români şi, dorind să explice ce înseamnă de fapt noua lege a pensiilor, care tocmai ce a fost atacată la Curtea Constituţională, n-a făcut altceva decât să îşi demonstreze cinismul.

Conferinţa a început cu un oarecare iz de normalitate, când Mişu Jean Manolescu a precizat din start că principiile care au motivat apariţia acestei legii sunt asigurarea unor "pensii corecte, după munca depusă, pensii decente şi sigure şi pensii sigure pentru generaţiile care vin". Dar ceea ce a urmat a demonstrat exact opusul.

... pentru ne-muncitori 

"Am venit aici să vă dau nişte explicaţii vizavi de acest fenomen al pensiilor, fenomen pe care eu îl numesc un fenomen al nemuncii", a spus, apăsat, colegul său, Ioan Pantea. "Vin la noi, la Casa de Pensii, foarte mulţi pensionari pe care îi întreb ce fac pe lângă pensie şi, cu surprindere, zic "nimic". Ce să vă spun că la ABC-urile de la sate sunt cetăţeni pensionari care cumpără roşii, castraveţi, aripi de pui, şi mă întreb cum aceşti oameni chiar nu pot să îşi ţină nişte pui?! M-am dus zilele trecute să chem pe cineva să mă ajute să sap ceva în grădină. Credeţi că a venit careva?", s-a lamentat adjunctul de la Casa de Pensii, subliniind că "acest Guvern se sacrifică pentru ca bugetul de pensii să supravieţuiască".

Pantea nu s-a oprit aici şi a spus că în România există 5,7 milioane de pensionari, în timp ce doar 4,96 milioane de locuitori sunt productivi. "Raportul de dependenţă este de 0,87, adică avem 0,87 salariaţi la un pensionar", a spus Pantea, marşând pe ideea că pensionarii sunt greu de suportat pentru buget.

Tonul pe care directorul a vorbit i-a revoltat pe ziariştii prezenţi, iar la întrebarea că "pensionarii ar trebui oare eutanasiaţi?", în condiţiile în care unii au lucrat câte 40 de ani pentru stat iar acum au pensii de nimic, Pantea a dat-o la întors, spunând doar că nu asta a vrut să spună şi că se exagerează.

Din bâlbe în bâlbe 

La fel, când reporterul BIHOREANULUI l-a întrebat cum îşi permite să îi facă "nemuncitori" pe aceşti oameni şi să facă aprecieri de genul că "nu fac altceva pe lângă pensie" în condiţiile în care chiar Guvernul Boc i-a pus să aleagă între pensie şi salariu, Pantea nu a ştiut ce să răspundă. Dimpotrivă. În loc să dea un răspuns argumentat, directorul l-a întrebat, culmea, pe reporter el ce ar face ca să rezolve această situaţie de criză, ca şi cum nu el şi reprezentanţii partidului din care face parte au cerşit voturi ca să-şi asume puterea.

Ca să salveze aparenţele, Mişu Jan Manolescu a intervenit şi a spus că de fapt Pantea nu avrut să îi facă leneşi pe pensionari şi a divagat de la subiect. "N-aţi auzit că sunt sate întregi cu orbi care beneficiază de ajutor, dar au permise de condicere?", a zis el, mutând discuţia spre bugetarii care se plâng că li se taie din salarii şi asupra faptului că această criză afectează mai mult mediul privat, care îi susţine pe cei de la stat.

Penibilul situaţiei nu s-a oprit aici. Solicitat de ziarişti să explice nişte situaţii concrete (ca de pildă afirmaţia pe care o făcuse în cadrul conferinţei de presă cum că dacă ar fi ministrul Muncii el ar şti ce măsuri să ia pentru a rezolva acest conflict social), Pantea a dat din umeri, spunând că nu a venit documentat. "Nu m-am pregătit pentru asta. Nu vă pot spune acum. Dacă veniţi la mine în birou, vă spun, că e o discuţie cam de o oră. Nu se poate aşa", a zis el.

Că tot veni vorba de birou, întrebat de BIHOREANUL de ce nu a ţinut conferinţa de presă la sediul Casei Judeţene de Pensii, cum era şi normal, Pantea a dat în bâlbe şi a spus, călcând pe lângă subiect, că săptămâna aceasta va participa la o emisiune la TVS şi că, fiind PDL-ist, a acceptat invitaţia colegului său Manolescu de a ţine întâlnirea cu jurnaliştii la partid. Ca şi când asta ar fi scuzat faptul că la sediul instituţiei pe care o conduce nu a făcut nicio conferinţă de presă de când e înfipt în funcţie...