La noi ca la nimeni! În timp ce ministrul Petre Daea uimeşte cu fiecare declaraţie despre oi, fiica sa, Daniela Daea, angajată într-o instituţie subordonată Ministerului Agriculturii, Agenţia pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale (AFIR), Daniela Daea, s-a făcut remarcată după ce a cerut bani de la colegi, ca să meargă în vacanţă.

Site-ul România Liberă dezvăluie luni că, la scurt timp după ce a fost angajată la stat, tânăra le-a certu colegilor să o sponsorizeze printr-un e-mail scurt şi la obiect.

Chetă pentru fata lui tata

"Hey people, Sâmbătă plec în Vamă cine vrea să ajute cu 10 lei pentru drum să vină la Biroul de Presă. Relaxarea face munca mai uşoară. Mulţumesc, Dana", a scris fiica ministrului, într-un mail trimis către mai mulţi colegi, la data de 19 iulie.

Sursa citată scrie că Daniela Daea lucra din aprilie la AFIR, în calitate de referent. Gestul ei a fost interpretat de către unii colegi – care au retransmis acest mesaj către "România liberă" – ca o formă de presiune, domnişoara Daea profitând de faptul că tatăl ei conduce Ministerul Agriculturii, iar AFIR este în subordinea acestui minister.

Verificând informaţia, Biroul de presă al AFIR a confirmat jurnaliștilor de la România Liberă trimiterea e-mail-ului, anunţând că tânăra a fost sancţionată verbal şi a minimalizat fapta, arătând că nu s-a ajuns în etapa în care banii să fie colectaţi efectiv.

”Dana Florentina Daea a fost avertizată verbal de către şefii ierarhici privind utilizarea e-mail-ului de serviciu, în conformitate cu prevederile Regulamentului Intern al Agenţiei pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale. De asemenea, precizăm că nu a fost colectată nicio sumă de bani în sensul indicat de dumneavoastră", se arată într-un răspuns al AFIR către "România liberă".

În plus, instituţia susţine că discuţia era "amicală", deşi sursele RL apreciază că ea părea destul de serioasă. Totuşi, Dana Daea a revenit în scurt timp şi a cerut ca mesajul ei să fie ignorat. "E-mail-ul la care faceţi referire a fost transmis ca răspuns la o corespondenţă purtată la nivel amical între o parte dintre colegii de birou ai domnişoarei Daea, într-un context informal. Pentru a evita interpretarea eronată de către alţi colegi care fac parte din acelaşi grup de mail, la scurt timp a fost transmisă o revenire în care se preciza foarte clar că mail-ul iniţial trebuie ignorat. Subliniem că acest e-mail a avut un caracter personal, nu a făcut obiectul unei comunicări oficiale şi nu a afectat în niciun fel activitatea curentă a departamentului sau a instituţiei", a precizat Biroul de presă al AFIR.

”E firesc să o ajut”

Petre Daea, ministrul AgriculturiiRomânia Liberă mai consemnează şi faptul că, săptămâna trecută, Ministrul Agriculturii, Petre Daea (foto), a declarat că şi-a angajat fata la ministerul pe care-l conduce întrucât ea este "un copil" care încearcă să-şi facă un rost în viaţă, iar el, ca tată, "e firesc, e natural" să o ajute. Dana Daea a studiat ingineria economică la Universitatea de Ştiinţe Agronomice şi Medicină Veterinară din Bucureşti şi "English Comparative Literature" la The American University of Paris.

De asemenea, înainte de a lucra la AFIR, Dana Florentina Daea a fost asistent comercial la Piscicultorul SA, firmă la care, la un moment dat, soţia ministrului, Camelia Luchian, a fost director. Potrivit declaraţiei de avere publicate pe site-ul AFIR, în aprilie 2017, fiica lui Petre Daea a câştigat într-un an 120.000 de lei de la Piscicultorul SA. Aceasta mai deţine un apartament, cumpărat în 2010.

În calitate de referent la AFIR, ea câştigă aproximativ 2.200 de lei pe lună.

România Liberă notează că nepotismele sunt la ordinea zilei pentru ministru. În ianuarie 2017, presa a arătat că soţia lui Daea, Camelia Luchian, este director al Direcţiei Management Resurse Umane tot în cadrul Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA). Anterior, ea a lucrat la un post în străinătate al Ministerului Economiei, iar potrivit declaraţiei de avere, ea a beneficiat de "drepturi salariale", în 2016, de 9.854 de euro.