În 1 mai 2020, clubul Cassio Montana va inaugura în Şuncuiuş al cincilea traseu de via-ferrata din Bihor, iar judeţul nostru va fi al doilea din ţară, cu cele mai multe trasee de acest fel. Noi, membrii clubului, am muncit ani de zile, zeci de ore, din pasiune şi din dorinţa de a pune judeţul într-un top "de bine". Turismul este unul din puţinele capitole la care Bihorul ar putea excela, nu doar în ţară, ci în toată Europa, şi care poate dezvolta judeţul, contribuind la bunăstarea locuitorilor săi.

Dar turismul nu se va dezvolta pocnind din degete. Autorităţile din Bihor trebuie să se trezească din inconştienţă şi, întâi, să cureţe judeţul de gunoaie şi să instituie reguli care să contribuie la respectarea naturii. Apoi, trebuie să ofere un sprijin real pentru infrastructura turistică, să redescopere obiective turistice şi istorice uitate sau chiar îngropate, să pună în valoare peşterile şi celelalte atracţii naturale. Să participi la târguri de turism şi să faci pliante nu ajunge...

Priviţi exemplul Oradiei: a renovat clădirile istorice, a investit în Cetate şi în Aquapark şi abia apoi a invitat turiştii. În judeţ s-ar putea face o pistă pentru biciclişti pe marginea căii ferate care să lege Oradea de Cluj, care ar fi folosită de numeroşi velo-turişti, sau o telecabină între Coada Lacului, Stâna de Vale, Padiş şi Arieşeni. 

Dar turiştii trebuie chemaţi doar când munţii şi dealurile, apele şi pădurile vor fi curăţate de gunoaie, altfel ne facem de râs şi ne facem un deserviciu, pentru că cei care vor veni nu vor face altceva decât să împrăştie mesajul că Bihorul nu trebuie vizitat. 

Noi, cei de la Cassio Montana, am reuşit să creăm obiective turistice vizitate de mii de turişti. Nu prin laude, promisiuni sau visuri vândute, ci exclusiv prin muncă. Oricât ne îmbrăcăm în aur, dacă nu punem mâna să reparăm ceea ce nu funcţionează, vom rămâne în urmă. 

Sebastian Lascu
vicepreşedinte Cassio Montana